του Τάσου Ιωσηφίδη, Εταίρου και Επικεφαλής Χρηματοοικονομικών Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών, EY Ελλάδος

Η οικονομική επιβράδυνση και η αβεβαιότητα των τελευταίων ετών είχαν αντίκτυπο στην αγορά των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) στην Ευρώπη και παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευθεί σημαντικά κεφάλαια διαθέσιμα για επενδύσεις. Σύμφωνα με την πρόσφατη παγκόσμια έρευνα CEO Outlook Pulse της ΕΥ, 8 στους 10 ερωτηθέντες διευθύνοντες σύμβουλοι προβλέπουν για το 2024 αύξηση στα megadeals Σ&Ε αξίας 10 δισ. δολ. και άνω, με το 36% αυτών να επιδιώκουν Σ&Ε μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι, τα τελευταία χρόνια, οι μεγαλύτερες Σ&Ε καταγράφονται στους κλάδους της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, στον τραπεζικό κλάδο, τις ασφάλειες, την τεχνολογία και τις τηλεπικοινωνίες, τις υποδομές και τα logistics, καθώς και στον τουρισμό και το real estate. Σημαντική ώθηση έχει δώσει και η δραστηριοποίηση στη χώρα μας πολύ μεγάλων διεθνών private equity funds, με σημαντικές επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις και οι ΣΔΙΤ/παραχωρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις γενικότερα, καταγράφεται σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, είναι χαρακτηριστικό ότι 40% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΥ, Attractiveness Survey Ελλάδα 2023, σχεδιάζουν να επενδύσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας. Ένας βασικός καταλύτης αυτού του «επενδυτικού κύματος» είναι η ιστορική διαθεσιμότητα τόσο πολλών χρηματοδοτικών εργαλείων, με κυριότερο το ΤΑΑ. Η ψηφιακή μετάβαση και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν εξίσου σημαντικούς καταλύτες επενδύσεων, ειδικότερα στο πλαίσιο του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Η πρωτοφανής ανάπτυξη του τουρισμού, αντίστοιχα, φέρνει και πολλές greenfield επενδύσεις σε νέους προορισμούς, αλλά και επενδύσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος (π.χ. ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινες υποδομές κ.ά.).

Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό, μεταξύ άλλων, με το σταθερό πολιτικό περιβάλλον της χώρας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ευνοούν την ανάδειξη της Ελλάδας σε εμπορική και ενεργειακή πύλη για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με μεγάλες επενδύσεις στα logistics, τις μεταφορές και την ενεργειακή διασύνδεση.
Σήμερα, υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για επενδύσεις που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τόσο την είσοδο νέων επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά όσο και την οργανική, αλλά και μη οργανική, ανάπτυξη μέσω Σ&Ε, για επιχειρήσεις στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

Πηγή: Περιοδικό ΧΡΗΜΑ (Αφιέρωμα-Consulting: Ο καίριος ρόλος του στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εύρεση χρηματοδότησης/Κυρέλα Πέτρου).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ