Η ραγδαία αύξηση του πλαστικού χρήματος τα τελευταία χρόνια έχει αποφέρει ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης με στόχο τόσο τη πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και τον περιορισμό των αδήλωτων εισοδημάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά κινούνται και οι διατάξεις του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ που βρίσκονται προς επεξεργασία.

ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ θεωρούν ότι η σύνδεση της παροχής του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και συνταξιούχους με την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος οδήγησε σε αύξηση των φορολογικών εσόδων, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται ως μη παραμετρικά και μπορούν να διατεθούν κατά τη βούληση της κυβέρνησης, δηλαδή χωρίς την έγκριση των θεσμών.

Οι παρεμβάσεις για την αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα αναμένονται έως το τέλος Ιανουαρίου.

Τα μέτρα που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ηλεκτρονικές πληρωμές:

  • η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού του εισοδήματος μισθωτών συνταξιούχων που θα πρέπει να δαπανηθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα προκειμένου να χορηγηθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.
  •  η μείωση του ελάχιστου ορίου αξίας συναλλαγής μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με πλαστικό χρήμα. Σήμερα το όριο είναι 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι θα μειωθεί στα 300 ευρώ. Υπάρχουν όμως και εισηγήσεις για μεγαλύτερη μείωση, δηλαδή ακόμη και στα 200 ευρώ
  • η έκδοση νέας υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS και στους υπόλοιπους κλάδους οι οποίοι σήμερα εξαιρούνται.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ