της Ελενας Ερμείδου
Ο κίνδυνος των καταστροφών από πλημμύρες πρέπει να επανεκτιμηθεί και η διαχείριση τους να γίνει με καλύτερο τρόπο.
Αυτά τόνισε στο συνέδριο των αντασφαλιστών στο Baden – Baden o Michael Pickel, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Hannover Re και υπεύθυνος του κλάδου Περιουσίας & Ατυχημάτων
Οι πλημμύρες του 2013 στην Βαυαρία, στην Σαξονία και την Κάτω Σαξονία και στις συνορεύουσες με την Γερμανία χώρες κόστισαν 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Πολλοί εκ των οποίων υπέστησαν δε, ζημιές δεν διέθεταν τις κατάλληλες ασφαλιστικές καλύψεις.
Το 2017, ο κόστισε περί τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων μόνο τα 30 δισεκατομμύρια ήταν ασφαλισμένα.
Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι τα μοντέλα και οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση των πλημμύρων στην Ευρώπη θα πρέπει να βελτιωθούν με στόχο να παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την αντιστάθμιση των κινδύνων.
Επίσης θα πρέπει να υποβληθούν προτάσεις, όπως προτείνει η Hannover Re που να εμπεριέχουν νέες πρωτοβουλίες στο καθορισμό του κινδύνου ώστε να μειωθεί το κενό μεταξύ ασφαλισμένων και ανασφάλιστων κινδύνων.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ερευνητές τα κυκλώματα τυφώνων και πλημμύρων θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση στην Ευρώπη λόγω την κλιματικής αλλαγής.
Το γεγονός αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσει τους (αντ)ασφαλιστές ώστε να επανασχεδιάσουν των μοντέλα κινδύνων τους και τους τρόπους υπολογισμούς των πιθανών ζημιών.
Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κόστος των φυσικών καταστροφών που προέρχεται από πλημμύρες στην Ευρώπη κοστίζει. Ο αντίκτυπος των ζημιών διαρκώς αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αύξησης που πληθυσμού στις περιοχές όπου προκαλούνται πλημμύρες.