Προβλήματα τόσο με τα δάνεια όσο και στην κερδοφορία τους εκτιμά η Moody’s πως θα έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε περίπτωση παρατεταμένης περιόδου εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Αιτία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, θα αποτελέσει η σαφής χαλάρωση της οικονομικής δραστηριότητας στο α’ εξάμηνο του 2020. Σύμφωνα με ένα από τα μεγαλύτερα στελέχη του οίκου “θα υπάρξει αποδυνάμωση της ποιότητας των δανείων, καθώς ο κορωνοϊός μειώνει την παραγωγή τόσο στον κλάδο ταξιδιών όσο και στη μεταποίηση και σαφώς πλήττει σημαντικά την καταναλωτική δαπάνη στην Ευρώπη».
Όπως επισημαίνει η Moody’s, η αρνητική επίπτωση δεν θα είναι καταστροφική για το χρηματοπιστωτικό ευρωπαϊκό σύστημα, αλλά εάν υπάρξει συνεχές διάστημα εξάπλωσης της νόσου θα υπάρξει αντίστοιχη υποχώρηση της ποιότητας των υφιστάμενων δανείων αλλά και της κερδοφορίας των τραπεζών.
Ωστόσο, ο διεθνής οίκος δεν παραλείπει να σημειώσει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν βελτιώσει τόσο την ποιότητα των δανείων τους όσο και των κεφαλαίων τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχοντας περιέλθει σε αρκετά καλή θέση ώστε να αντιμετωπίσουν μία κρίση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here