• «Είναι αναμφισβήτητο ότι η οικονομία χρειάζεται στήριξη.
    Υπάρχουν κίνδυνοι εάν εκλείψει το δημοσιονομικό και νομισματικό δίκτυ προστασίας, ειδικά για όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν εκτεθεί στις συνέπειες της πανδημίας»

Για μία ακόμη φορά, η Christine Lagarde δεν υπέκυψε στις έντονες πιέσεις της Γερμανικής και της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας και μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχιστούν οι αυξημένες αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας PEPP (Pandemic Emergency Purchase Plan), και στο ερχόμενο τρίμηνο, προκειμένου να καλυφθεί το «χαμένο έδαφος» των δύο πρώτων μηνών του έτους.

Όπως διαβεβαίωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ οι καθαρές αγορές θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ τουλάχιστον έως το Μάρτιο του 2022 και μέχρι της εξαντλήσεως του πακέτου των 1,85 τρισ. ευρώ.

  • «Η οικονομία ανοίγει σταδιακά, τα δεδομένα δείχνουν ανάκαμψη στις υπηρεσίες, συνεχής ο δυναμισμός στον κλάδο των κατασκευών.
    Πρέπει να έχουμε «σταθερό χέρι» στις αποφάσεις μας για τη νομισματική πολιτική. Η ευελιξία είναι η λέξη κλειδί για το PEPP. Ευελιξία γεωγραφική, ποσοτική, διαχειριστική»

Ενθαρρυντικές εξελίξεις αποτελούν η μεγάλη επέκταση που εμφανίζει το πρόγραμμα εμβολιασμού και η επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ είναι κρίσιμο να δούμε πως θα αντιδράσει η οικονομία μετά το άνοιγμα της. Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για το «αποτύπωμα που θα έχει η κρίση στην αγορά εργασίας».

Πάντως μετά την εμφανή βελτίωση ορισμένων πρόδρομων δεικτών της οικονομικής δραστηριότητας η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ φέτος και το 2022. Έτσι για φέτος η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ ανέβηκε στο 4,6% 9απο 4% που ήταν το Μάρτιο), στο 4,7% για το 2022 (από 4,1%), ενώ αμετάβλητη στο 2,1% διατηρήθηκε η πρόβλεψη για το 2023.

Προς την ίδια κατεύθυνση αναθεωρήθηκαν και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό ο οποίος παρά την εκτιμώμενη επιτάχυνση του θα συνεχίσει να κινείται εκτός του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ. Έτσι, για το 2021 η νέα πρόβλεψη για τον πληθωρισμό διαμορφώνεται στο 1,9% (έναντι 1,5% το Μάρτιο), στο 1,5% για το 2022 (από 1,2%) για να υποχωρήσει όμως εκ νέου στο 1,4% το 2023.

Οι αγορές ομολόγων «υποδέχθηκαν θετικά» τη νέα απόφαση της ΕΚΤ η οποία στην ουσία δημιουργεί προσδοκίες για νέες αγορές ομολόγων 80 δισ. ευρώ και το επόμενο τρίμηνο, όσες περίπου ήταν και οι αγορές που πραγματοποίησε η ΕΚΤ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Έτσι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε  στο 0,80%. Το γερμανικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται στο -0,24%.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ