Του Enrique Diaz – Alvarez

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, τα νομίσματα της G10 παρουσίασαν κάποια αστάθεια, κυρίως ως αντίδραση στα μπερδεμένα μηνύματα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, αλλά έκλεισαν την εβδομάδα όχι πολύ μακριά από το σημείο που την είχαν ξεκινήσει, καθώς οι traders προετοιμάζονταν για τις αναμενόμενες «βαριές» ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας.

Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό ότι ο κρίσιμος παράγοντας για τις αγορές συναλλάγματος θα είναι οι διαφορετικές αντιδράσεις των Κεντρικών Τραπεζών στην παγκόσμια άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων.

Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία τόσο η Federal Reserve όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσουν την αρχή μιας απομάκρυνσης από τις εξαιρετικά χαλαρές ρυθμίσεις της νομισματικής πολιτικής.

  • Για πρώτη φορά εδώ και καιρό, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα ως προς τις πραγματικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και τον τόνο των ανακοινώσεων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, και αυτό αναμένεται να κάνει τις αγορές ενδιαφέρουσες και ασταθείς.

Για ολοκληρώσουμε αυτήν την κρίσιμη εβδομάδα, θα ανακοινωθεί η έκθεση για την εργασία (εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων) για τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, κάτι που αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο δεδομένων για τον στασιμοπληθωρισμό κόντρα στον πληθωρισμό.

Στερλίνα

Μια επιθετική δήλωση για προϋπολογισμό με περισσότερες φορολογικές αυξήσεις από τις αναμενόμενες (εκτός από τις αυξήσεις δαπανών), είχε μικρή επίδραση στη στερλίνα.

Οι αγορές εστιάζουν ακριβώς στις προσδοκίες για αυστηροποίηση εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει ήδη μια αύξηση 15 μονάδων βάσης στο επιτόκιο δανεισμού την προσεχή Πέμπτη.

Αναμένουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι η πρώτη που θα αυξήσει τα επιτόκια ανάμεσα στις πιο αναπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο. Το κλειδί, ωστόσο, θα είναι ο βαθμός ομοφωνίας εντός της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας. Η εικασία μας είναι, ότι μια μεγάλη πλειοψηφία υπέρ μιας αύξησης θα λειτουργούσε αρκετά ανοδικά για τη στερλίνα. Κοιτάζοντας πιο μεσοπρόθεσμα, αναμφίβολα η Τράπεζα της Αγγλίας θα οδηγήσει τις μεγάλες οικονομίες στη διαδικασία άρσης της νομισματικής προσαρμογής, κάτι που θεωρούμε πολύ ανοδικό σημάδι για τη στερλίνα.

Ευρώ

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα ήταν μια συγκεχυμένη άσκηση μπερδεμένων μηνυμάτων. Ενώ η πρόεδρος Lagarde φαινόταν να πιέζει προς μια συγκρατημένη κατεύθυνση, δεν κατάφερε να πείσει τις αγορές και οι προσδοκίες για πιθανές αυξήσεις επιτοκίων μετατέθηκαν για μελλοντικό χρονικό διάστημα.

  • Ιδιαίτερα περίεργος ήταν ο σιωπηρός ισχυρισμός της Lagarde ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει καλύτερα από άλλες κεντρικές τράπεζες σχετικά με τον μελλοντικό πληθωρισμό, δεδομένου του αβυσσαλέου ιστορικού των προβλέψεων της.

Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν ελάχιστες δυνατές ειδήσεις για την Ευρωζώνη αυτή την εβδομάδα, επομένως η συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα είναι το κύριο γεγονός στο οποίο αξίζει να δώσουμε προσοχή.

Δολάριο ΗΠΑ

Τα επιτόκια στις ΗΠΑ συνεχίζουν να κινούνται ανελέητα προς τα πάνω, καθώς οι αγορές τιμολογούν στην πραγματικότητα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις και οι ελλείψεις θα διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες.

Μία από τις τάσεις που καθίστανται σαφείς είναι ότι τα υψηλότερα επιτόκια του Δημοσίου είναι θετικά μόνο για το δολάριο, καθώς αντικατοπτρίζουν υψηλότερα πραγματικά επιτόκια αντί για πρόσθετη προστασία από τον πληθωρισμό.

{Ο κ. Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.}