Στα 300 εκατ. Ευρώ, από 927,4 εκατ.€ που υπολογίζονταν αρχικά (στο 1,4 δισ € είχε ανεβάσει το ποσό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ), περιορίστηκαν τα υπερ-έσοδα των εταιρειών ηλεκτρισμού στη χονδρεμπορική αγορά για το διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022.

Στο ποσό αυτό κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ΡΑΕ αφού έκανε νέους υπολογισμούς βάσει ενός περίπλοκου μαθηματικού τύπου  του υπουργείου Ενέργειας…

Προφανώς αφαιρέθηκαν όλες οι καταγεγραμμένες εκπτώσεις που παρείχαν οι εταιρείες στους πελάτες τους.

Τελικά το Δημόσιο θα φορολογήσει με 90% τα υπερ-έσοδα των ενεργειακών εταιρειών και θα εισπράξει μέσω της έκτακτης εισφοράς, 270 εκατ.€.

Από αυτά:

  • Το 70%  θα καταβάλει η ΔΕΗ (170 εκατ.€)
  •  80 εκατ.€  οι ιδιωτικές εταιρείες-εναλλακτικοί πάροχοι.

Στο μεταξύ έχει παραταθεί για τις 25 Ιουλίου η προθεσμία για την ανακοίνωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν τον Αύγουστο. 

Την παράταση γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με επιστολή προς τους προμηθευτές στην οποία αναφέρει:

  • “Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (ΦΕΚ Α’ 129/04.07.2022), σχετικά με τη Θέσπιση έκτακτων ρυθμίσεων μεταβατικού χαρακτήρα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και ειδικότερα της παρ. 2, οι Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας της παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου.
  • Σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 περ. (β) του ίδιου άρθρου για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενεργείται έως την 10η Ιουλίου 2022, ημερομηνία η οποία θα παρέλθει μεθαύριο και δε δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να ανακοινώσουν έγκαιρα τις χρεώσεις προμήθειας των νέων τιμολογίων.
  • Υπό το ανωτέρω πρίσμα και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, κρίνεται αναγκαία η μετάθεση της ημερομηνίας ανακοίνωσης των σχετικών χρεώσεων προμήθειας ειδικότερα για την πρώτη περίοδο εφαρμογής έως την 25η Ιουλίου 2022. Για τον σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί ήδη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα υλοποιηθεί σύντομα”.

Στις 25 Ιουλίου εξάλλου θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα και ως προς την επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου North Stream ο οποίος τροφοδοτεί τη Γερμανία με ρωσικό φυσικό αέριο και πρόκειται να κλείσει την προσεχή Δευτέρα 11 Ιουλίου για συντήρηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here