Η παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού χτυπάει κόκκινο. Στην Ελλάδα, όπως και στις ευρωπαϊκές αγορές, την ώρα που οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού γιγαντώνονται, τα κρούσματα πλέον ανέρχονται σε 31, οδηγώντας το Χ.Α σε ισχυρές αναταράξεις και στα όρια του sell off.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης (17:15) καταγράφει απώλειες 5,50% στις 728,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 112,89 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,37  εκατ. τεμάχια. Πτώση 4,92% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.856,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 7,71% στις 438,54 μονάδες, με την συνολική αξία των 4 συστημικών τραπεζών να βρίσκεται κάτω από τα 7 δισ. ευρώ.

Στο ταμπλό, ο Ελλάκτωρ κινείται με απώλειες 29,88%, με τον Φουρλή να είναι στο -10,26% και τον ΟΛΠ στο -9,10%. Άνω του 8% είναι η πτώση σε Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο και Alpha Bank, ενώ άνω του 7% σε Πειραιώς, ΔΕΗ και Eurobank.

Η πτώση σε Eurobank, Aegean, Μυτιληναίο, Εθνική και ΑΔΜΗΕ ξεπερνά το 6%, ενώ Λάμδα και Motor Oil σημειώνουν πτώση 4,68% και 4,36% αντίστοιχα. Οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή φτάνουν το 3,82% και 3,45% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Titan, ΕΧΑΕ, Coca Cola και ΕΥΔΑΠ. Υπό έλεγχο οι πιέσεις σε ΟΤΕ, Σαράντη και ΟΠΑΠ.

Με σημαντικές απώλειες κινούνται μετοχές-σύμβολα στους κλάδους τους, με την παρατεταμένη διόρθωση να «επιστρέφει» τις τιμές σε χαμηλά προηγούμενων ετών.

Ενδεικτική η περίπτωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αντίστοιχη και η χρηματιστηριακή εικόνα της ΤΙΤΑΝ. Οι διοικήσεις ορισμένων εισηγμένων εγκρίνουν ή προωθούν προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών. Έχει λάβει την έγκριση σχετικό πρόγραμμα η διοίκηση του ΟΤΕ (στα 12,66 ευρώ η μετοχή), σε έκτακτη γ.σ. η Mytilineos στις 27 Μαρτίου, με ανάλογο θέμα.

Παράπλευρες οι συνέπειες για σειρά θεμάτων που αφορούν την αγορά. Ενδεικτικά, προς αναβολή φαίνεται να πηγαίνει το Investor’s Day, που προγραμμάτιζε η ΔΕΗ για τις 23 του μηνός στο Λονδίνο.Επίσης έχει δοθεί η έγκριση για την έκδοση εταιρικών ομολογιακών για Lamda Development (έως 350 εκατ.) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (έως 500 εκατ.), μένει ωστόσο να φανεί ποια από τις δύο θα προχωρήσει (και πότε) πρώτη.

Παρεμπιπτόντως στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως ορίζεται από το πρώτο ομολογιακό, απαιτείται έγκριση των ομολογιούχων σε έκτακτη γενική συνέλευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here