του Enrique Diaz Alvarez

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και η πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών κατέλαβαν δευτερεύοντα ρόλο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, λόγω των ειδήσεων που κυκλοφόρησαν από την Καλιφόρνια, καθώς η αύξηση με ταχύτητα ρεκόρ των επιτοκίων στις ΗΠΑ είχε προκαλέσει το πρώτο της σημαντικό θύμα:

  • μια μεσαίου μεγέθους τράπεζα από την Καλιφόρνια που είχε κάνει σοβαρή κακοδιαχείριση στο τμήμα επιτοκίων της.

Οι μετοχές υποχώρησαν στο κλείσιμο της Παρασκευής και τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια στις αγορές συναλλάγματος, όπως το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γεν βρέθηκαν στην κορυφή των γραφημάτων.

Συγκεκριμένα, το ευρώ ήταν σταθερό και η στερλίνα κατάφερε έστω και μια μικρή άνοδο, σε μία ένδειξη ότι οι αγορές βλέπουν τα προβλήματα να περιορίζονται στις ΗΠΑ.

Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, στις ειδήσεις αποτυπώνεται δυναμική παρέμβαση από τις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αρχές για να αναχαιτίσουν τυχόν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων, με τις αγορές στην έναρξη των συναλλαγών στην Ασία να αντιδρούν θετικά στα νέα, αντιστρέφοντας τις κινήσεις από την περασμένη εβδομάδα.

Πιστεύουμε ότι η παρέμβαση θα είναι επαρκής για να αποκατασταθεί η ηρεμία στους καταθέτες των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και οι αγορές θα στρέψουν εκ νέου την προσοχή τους στα δεδομένα για τον πληθωρισμό και την πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη σε αυτό το μέτωπο, καθώς η έκθεση πληθωρισμού CPI (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) για τον Φεβρουάριο δημοσιεύεται την Τρίτη.

Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Μαρτίου την Πέμπτη, όπου αναμένεται ευρέως αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ να μην φαντάζουν ικανές να ανατρέψουν αυτό το σενάριο.

Στερλίνα

Τα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν μια ανθεκτική οικονομία και βλέπουμε ότι η πιθανότητα ύφεσης εκεί γίνεται όλο και πιο απίθανη.

Αυτό, σε συνδυασμό με τον σταθερά επίμονο πληθωρισμό, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστεί σε αναδίπλωση από την πρόσφατη συγκρατημένη στάση της και θα εναρμονιστεί με την αυξημένη ανησυχία που διαφαίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η έκθεση για την απασχόληση που θα δημοσιευτεί αυτήν τη εβδομάδα είναι πιθανό να είναι επίσης ισχυρή, όσον αφορά τόσο τη δημιουργία θέσεων εργασίας όσο και τις αυξήσεις των μισθών.

Παραμένουμε θετικοί στη στερλίνα μεσοπρόθεσμα και πιστεύουμε ότι οι δύο περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων που έχουν προεξοφληθεί από τις αγορές είναι σαφώς ανεπαρκείς.

Ευρώ

Η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες, όπως και οι πληθωριστικές πιέσεις, και αυτό σημαίνει ότι είναι βέβαιη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτής της εβδομάδας.

Αναμένουμε απότομες ανοδικές αναθεωρήσεις των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στις προβλέψεις των αξιωματούχων της Τράπεζας, μια συνέντευξη Τύπου σε σχολαστικά επιθετικό τόνο, και σαφείς ενδείξεις ότι μια ακόμη μεγάλου μεγέθους αύξηση είναι στο τραπέζι για την επόμενη συνεδρίαση.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες για τα τερματικά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ χαμηλές.

Εάν και όταν αυτά επαληθευτούν, αναμένουμε ότι το ευρώ θα συνεχίσει την ανοδική του τάση.

Δολάριο ΗΠΑ

Ενώ επισκιάστηκε από τις ειδήσεις για τη Silicon Valley Bank, η έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο περιείχε κάποιες αρχικές αλλά ουσιαστικές ενδείξεις χαλάρωσης της αγοράς εργασίας, είδηση που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να καλωσορίσει.

Οι τραπεζικοί φόβοι θα πρέπει πιθανώς να αμβλυνθούν από τα αποφασιστικά μέτρα που ελήφθησαν το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εγγύησης καταθέσεων.

Ωστόσο, στο περιθώριο αυτό, πιθανότατα η FED να καταστεί λίγο πιο απρόθυμη στο να αυξήσει τα επιτόκια, κάτι που θα μπορούσε να αποδυναμώσει το δολάριο.

Ωστόσο, πολύ πιο σημαντική για την πολιτική της Τράπεζας θα είναι η έκθεση για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευθεί την Τρίτη.

Αναμένουμε να δούμε περαιτέρω ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός σταθεροποιείται γύρω από το ετησιοποιημένο ποσοστό του 5% που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, κάτι που σημαίνει ότι η προαναφερθείσα απροθυμία της Τράπεζας για αύξηση μπορεί να μην είναι μακρόπνοη.

 

 O Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Financial Risk Officer της Ebury