γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Προσπαθώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανα χρήση φαξ και η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να είμαι βέβαιος για τη χρονολογία πέραν του ότι είναι αρκετά χρόνια από τη στιγμή που σταμάτησα να στέλνω φαξ.

Μία τεχνολογική συσκευή, η οποία τη δεκαετία του ’90 είχε φθάσει ακόμη και σε όρια λατρείας σε ορισμένες χώρες (σ.σ. αξίζει να βρείτε να διαβάσετε κάποιο άρθρο για την «ψύχωση» των Ιαπώνων με το φαξ), αλλά πλέον θα έλεγε κανείς ότι έχει μπει στη λίστα των συσκευών που χαρακτηρίζονται απλά ως απηρχαιωμένες.

Αν αναρωτιέστε γιατί ασχολούμαι με το φαξ, ο λόγος είναι απλός: καταργείται η χρήση του στο ελληνικό Δημόσιο!

Στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή υπάρχει ειδικό άρθρο που προβλέπει την κατάργηση της χρήσης συσκευών τηλεομοιοτυπίας, όπως είναι η ελληνική μετάφραση για το φαξ.

  • Η κατάργηση είναι άμεση καθώς υλοποιείται από την 1 Οκτωβρίου 2020.

Πολλοί ενδεχομένως να πουν ότι η κατάργηση είναι τυπική, καθώς το φαξ έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια.

Όμως, αυτό δεν ισχύει για το ελληνικό Δημόσιο και ουκ ολίγους υπαλλήλους που προτιμούσαν το φαξ από το e mail!

Ο λόγος της προτίμησης είχε να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν υπάλληλοι που θέλουν να βλέπουν τεράστιους όγκους χαρτιού μπροστά τους και να φτιάχνουν φακέλους και να τους στοιβάζουν σε ράφια.

Αν σας κάνει εντύπωση αυτό που αναφέρω, έχω ακούσει δημόσιο υπάλληλο (Τμήμα Ποινικού Μητρώου) να δηλώνει ότι θέλει να έχει τα πάντα σε χαρτί. Το γιατί μάλλον έχει να κάνει περισσότερο με ψυχολογικούς λόγους παρά με ρεαλιστικούς.

Υπό αυτό το σκεπτικό, είναι προφανές γιατί η κατάργηση της χρήσης του φαξ είναι μία άκρως συμβολική κίνηση. Η Ελλάδα πρέπει να περάσει στην εποχή της ψηφιοποίησης και του δημοσίου τομέα και, φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει διατηρώντας το φαξ.

Και αποτελεί ένα σαφές δείγμα αλλαγής νοοτροπίας που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Δεν φθάνει απλά να εγκαθιστάς ψηφιακές λύσεις, θα πρέπει και να τις αξιοποιείς και να διαμορφώσεις μία νέα προσέγγιση.

Εφόσον, φυσικά, θέλεις πραγματικά να αλλάξεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λάθος είναι ότι θέλουν να βλέπουν όγκους χαρτιού. Στον δημο Αθηναίων συγκεκριμένος υπαλληλος που είναι 28-30 χρόνια πηγαίνει κάθε Κυριακή για δουλειά με την δικαιολογία να στειλει τα φαξ. Παράλληλα με τα φαξ κτυπάει τις κάρτες όλων των υπαλλήλων της υπηρεσίας του μαζί με την κάρτα της προισταμενης.Παιρνουν κάθε μήνα γύρω στα 500 ευρώ παραπάνω από τις μαϊμού υπερωρίες.Αυτος ο συγκεκριμένος δεν ξέρει να στείλει μειλ και καθαρίζει 1700 ευρώ τον μήνα.Φυσικα καθε μέρα γύρω στις 13.00 ειναι στην καφετέρια μαζί με άλλους 5 συναδέλφους που είναι κολλητοί και την κάνουν μαζί.Φυσικα κλαίγονται για τα 3χιλ που έπαιρναν παλιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ