Ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σάαντ αλ-Κάμπι, ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση του Εμιράτου να αποχωρήσει από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) τον Ιανουάριο του 2019. Η νέα κυβέρνηση του Κατάρ αποφάσισε να επανασχεδιάση τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του στις διεθνείς σχέχεις. Η αποχώρηση του Κατάρ από τον ΟΠΕΚ χαρακτηρίζεται «τεχνική και στρατηγική αλλαγή», όχι πολιτική απόφαση.

«Δεν έχουμε πολλές προοπτικές (στο πετρέλαιο), είμαστε πολύ ρεαλιστές. Η προοπτική μας είναι το φυσικό αέριο», σημείωσε ο αλ-Κάμπι. Ο αντίκτυπος στις αποφάσεις του OPEC για την παραγωγή πετρελαίου θα είναι μικρός. Η Ντόχα θα συνεχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της, όπως κάθε άλλος παραγωγός πετρελαίου που δεν είναι μέλος του Οργανισμού. Επόμενη συνεδρίαση του καρτέλ των 15 πετρελαιοπαραγωγών κρατών του ΟΠΕΚ είναι προγραμματισμένη για τις 6 και 7 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

Το Κατάρ είναι μέλος του OPEC τα τελευταία 57 χρόνια. Το Κατάρ ωστόσο από τον Ιούνιο του 2017 έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη  Σαουδική Αραβία που αποτελεί κυρίαρχο μέλος του ΟΠΕΚ.

Ήδη η τιμή του πετρελαίου Brent ξεπέρασε τα 62,31 δολάρια το βαρέλι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here