Με την ολοκλήρωση 20ετούς παρουσίας της Καράτζη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής της Αντώνης Καράτζης προχωρά σε squeeze out και έξοδο της κρητικής εταιρείας από το ΧΑ.

Η εισαγωγή της Καράτζη έγινε το 2000, λίγο μετά την κορύφωση της χρηματιστηριακής…τρέλας (του 1999) στην τιμή των 10,27 ευρώ/μετοχή.

Στην διάρκεια της παραμονής στο ΧΑ, ο Αντώνης Καράτζης αξιοποίησε στο έπακρον τα κεφάλαια της δημόσιας εγγραφής/εισαγωγής δηλαδή τα χρήματα που του εμπιστεύτηκαν οι μικρομέτοχοι για να την καταστήσει έναν πολυεθνικό όμιλο, με παρουσία πέραν των “διχτυών” στον ξενοδοχειακό κλάδο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ως βασικός μέτοχος εισέπραξε, μεσω του χρηματιστηρίου, σημαντικά έσοδα από μερίσματα, που αύξησαν την προσωπική περιουσία του.

Είκοσι χρόνια μετά προχώρησε σε δημόσια πρόταση στην τιμή των 10 ευρώ/μετοχή, με τους μετόχους μειοψηφίας να ενίστανται για το εύλογο του τιμήματος. Και κρίνοντας από τα μεγέθη της εταιρείας το 2020 με το 2000 απέχουν παρασάγγες.

Πρακτικά, οι μέτοχοι χρηματοδότησαν την γιγάντωση της εταιρείας, παρέχοντας κεφάλαια και μάλιστα χωρίς τόκο.

Η Καράτζη μπορεί να προβάλλει το ότι είναι “περήφανος εργοδότης 900 εργαζομένων” κρίνοντας όμως από το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ισχυρισθούν το ίδιο και οι δεκάδες μικροεπενδυτές οι οποίοι μέχρι και την τελευταία στιγμή επέμεναν πως τα 146 εκατ. ευρώ, χρηματιστηριακή αξία, είναι λίγα.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 11/02/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here