Χρήσιμα στοιχεία, τάσεις και θετικές ενδείξεις για το μέλλον αποτυπώνονται σε τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ κατά την οποία ενισχύθηκε η επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων το 2018. Επισημαίνεται δε, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που εκπονήθηκε με την στήριξη της Raycap, τα πρώτα αποτελέσματα για το 2019 δείχνουν σημαντική αύξηση του ποσοστού της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων σε επίπεδο άνω του 8% του πληθυσμού.

Η παραπάνω εξέλιξη είναι σαφώς θετική καθώς διαφαίνεται πως τα χρόνια της συστημικής κρίσης έχουν περάσει, ωστόσο υπάρχουν ακόμα “αγκάθια” που εμποδίζουν την πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη.

Σταχυολογώντας, μπορούμε να επισημάνουμε πως:

Το 2018 το 6,4% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών της χώρας (περίπου 418 χιλ. άτομα) βρισκόταν στα αρχικά στάδια έναρξης μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, από 4,8% το 2017.

Παράλληλα, περιορίζεται στο 2,8% του πληθυσμού (183 χιλ. άτομα), το ποσοστό ατόμων που διέκοψε την επιχειρηματική του δραστηριότητα (έναντι 4,8% το 2017), κυρίως λόγω έλλειψης κερδοφορίας

Κάποια νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και η αναπτυξιακή δυναμική φαίνεται πως άβλυναν τις αβεβαιότητες και ενίσχυσαν την  νέα επιχειρηματικότητα και την έναρξη αυτοαπασχόλησης, παρά τη δυσμενή φορολογική μεταχείρισή της.

Ωστόσο, η αύξηση της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων τροφοδοτείται περισσότερο από επίδοξους επιχειρηματίες, γεγονός που υποδηλώνει μεν μια αλλαγή προσδοκιών και ένα ευνοϊκότερο κλίμα στην οικονομία, αλλά θα πρέπει να «μετατραπεί» στην πορεία σε νέα εγχειρήματα. Άλλωστε, έχει μεγαλύτερη σημασία σε μια οικονομία η ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της νέας επιχειρηματικότητας, ώστε να βελτιώνονται οι προοπτικές βιωσιμότητας και το πολλαπλασιαστικό τους αποτέλεσμα, και όχι απλώς η αριθμητική αύξηση των νέων εγχειρημάτων.

Κοινά ποιοτικά χαρακτηριστικά – δεν ανοίγουν εύκολα θέσεις εργασίας

Αποτέλεσμα των παραπάνω, μεταξύ άλλων, είναι πως ναι μεν τα αποτελέσματα είναι θετικά αλλά όχι πάντα ποιοτικά και βιώσιμα. Αν και ενισχύεται η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας (48,9% του συνόλου, περίπου 204 χιλ. άτομα) και περιορίζεται η επιχειρηματικότητα ανάγκης (20,8% του συνόλου, 87 χιλ. άτομα), τα περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά παραμένουν «κοινά»:

χαμηλή καινοτομία,

-είσοδος σε αγορές με ήδη ισχυρό ανταγωνισμό και

-χρήση καθιερωμένων τεχνολογιών για την πλειονότητα των εγχειρημάτων, παρόλο που ενισχύονται οι εξαιρέσεις

Ταυτόχρονα, διαφαίνεται μικρή υποχώρηση του μέσου μεγέθους των νέων εγχειρημάτων κατά την έναρξη λειτουργίας, καθώς σχεδόν ένα στα τέσσερα εγχειρήματα (23,4%) προσφέρει απασχόληση αποκλειστικά στους ιδρυτές του.

Ωστόσο, βελτιώνονται οι προσδοκίες απασχόλησης στο μέλλον, καθώς το 85%εκτιμούν ότι την επόμενη πενταετία θα δημιουργήσουν τουλάχιστον μια θέση εργασίας.

Όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές η εξωστρέφεια, η καινοτομία, χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα σε συνδυασμό με την στήριξη των νέων επενδύσεων από την Πολιτεία είναι στοιχεία κρίσιμα, μεταξύ άλλων, για την ανάταση της οικονομίας. Το μέλλον φαντάζει ευοίωνο…απαιτούνται ακόμα όμως αρκετά ακόμα βήματα…

Β.Κ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ