Για τον επικείμενο χρηματοοικονομικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν πιο στοχευμένα κίνητρα καθώς η περιοχή ανακάμπτει από την κρίση κορωνοϊού.

Στην τελευταία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ΕΚΤ κάνει λόγο για άνισο σοκ ως αποκύημα της πανδημίας, το οποίο ελλοχεύει κινδύνους για συγκεκριμένα κράτη και συγκεκριμένες οικονομικές ζώνες.
«Καθώς η ευρωζώνη αναδύεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι και έχουν κατανεμηθεί πιο άνισα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος την Τετάρτη.
“Πονοκέφαλο” σύμφωνα με την ΕΚΤ αποτελεί η αύξηση του εταιρικού χρέους σε χώρες με μεγαλύτερο τομέα υπηρεσιών, διότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες σε αυτά τα κράτη.

«Καθώς αυτή η υποστήριξη απομακρύνεται σταδιακά, σημαντικά υψηλότερα ποσοστά πτωχεύσεων από ό, τι πριν την πανδημία δεν μπορούν να αποκλειστούν, ειδικά σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

«Η εκτεταμένη υποστήριξη , ιδίως για τις εταιρείες, θα μπορούσε σταδιακά να μετακινηθεί από την ευρεία βάση σε πιο στοχευμένη», πρότεινε ο Ντε Γκίντος.

«Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη, ενώ οι προοπτικές δανεισμού είναι αβέβαιες. Η ποιότητα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων έχει διατηρηθεί μέχρι στιγμής, αλλά ο πιστωτικός κίνδυνος μπορεί να υλοποιηθεί με καθυστέρηση, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις για απώλειες δανείων», ανέφερε η ΕΚΤ σε δήλωση.

Η πανδημία χτύπησε διάφορους οικονομικούς τομείς με διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας και ταχύτητας, με τον τουρισμο και τη φιλοξενία να επηρεάζονται περισσότερο.