Οι πραγματικές προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης θα γίνουν πιο εμφανείς από τον Φεβρουάριο του 2023 στην Ευρώπη υποστηρίζει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), εκτιμώντας πως ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι τόσο δύσκολος όσο πιστεύουμε.

Η Ευρώπη πρόλαβε και γέμισε τις δεξαμενές φυσικού αερίου κατά 90%, παρά την καθίζηση στις παραδόσεις από τη Ρωσία, παρόλ’ αυτά είναι αβέβαιο το μέλλον το 2023, επεσήμανε ο Φατίχ Μπιρόλ.

«Με τις αποθήκες φυσικού αερίου σχεδόν στο 90%, η Ευρώπη θα επιβιώσει τον ερχόμενο χειμώνα μόνο με μερικές μελανιές, όσο δεν υπάρχουν πολιτικές ή τεχνικές εκπλήξεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Φινλανδία ο Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής της IEA με έδρα το Παρίσι.

Σύμφωνα με το Reuters, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει, αλλά αυτό ίσως να μην αποτελεί ένα βραχύβιο φαινόμενο, καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και για άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο, οι πραγματικές προκλήσεις θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όταν οι αποθηκευτικοί χώροι θα πρέπει να γεμίσουν ξανά, αφού η υψηλή χειμερινή ζήτηση θα έχει ρίξει τα επίπεδα επάρκειας στο 25%-30%.

«Αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι πολύ δύσκολος», είπε ο Μπιρόλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here