Δημήτρης Μαλλάς
Όσοι βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας για την απονομή των βραβείων στον 8ο διαγωνισμό καινοτομίας και άκουσαν την ομιλία του Jose Romano, επικεφαλής του γραφείου του European Investment Fund (EIF) μάλλον θα συγκράτησαν την ατάκα του για το «The Pastitsio Effect», όπου αναφερόταν στην επιθυμία πολλών Ελλήνων του εξωτερικού να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Προσωπικά, όμως, η ατάκα που μου έχει μείνει ήταν ότι «δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος για να είναι κανείς επιχειρηματίας στην Ελλάδα». Ο κ. Romano, ένας ιδιαίτερα έξυπνος Καταλανός που μιλά αρκετά καλά ελληνικά, είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος που «επιβλέπει» για λογαριασμό του EIF το Equifund, οπότε η συγκεκριμένη δήλωση δεν έχει γίνει στην τύχη. Η πραγματικότητα είναι πως η τρέχουσα περίοδος είναι αρκετά καλή για να επιχειρεί κάποιος, αλλά αν είναι η καλύτερη δυνατή, είναι ένα θέμα που χρήζει συζήτησης.
Είναι καλή επειδή υπάρχουν χρήματα! Γνωρίζω ότι ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά κεφάλαια για χρηματοδοτήσεις καινοτόμων επιχειρήσεων υπάρχουν αρκετά. Μόνο από το Equifund τα κεφάλαια πλησιάζουν αυτή τη στιγμή τα 400 εκατ. ευρώ και αν προσθέσει κανείς και τα κεφάλαια από άλλες δράσεις, τότε, ναι, μπορεί να πει κανείς ότι χρήματα υπάρχουν.
Μόνο που μία επιχείρηση που θέλει να τα αξιοποιήσει θα πρέπει να πείσει τους διαχειριστές των funds για το πόσο καινοτόμα είναι. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο σε μία περίοδο που δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρο τι εστί καινοτομία; Γιατί υπάρχει καινοτομία σε επίπεδο επιχειρηματικών μοντέλων, όπως υπάρχει καινοτομία σε επίπεδο τεχνολογίας.
Παρεπιμπτόντως, η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί σε πολλούς ότι το Equifund απευθύνεται σε startups που ασχολούνται με το χώρο της τεχνολογίας είναι λανθασμένη. Τα κεφάλαια από το Equifund προορίζονται για όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και επιπλέον αφορούν επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Αν υπάρχουν οι άνθρωποι σε ένα έστω από τα funds που να μπορούν να αξιολογήσουν κάποιο ιδιόμορφο project είναι μία άλλη ιστορία. Αλλά τα κεφάλαια απευθύνονται σε όλους!
Υπό αυτό το σκεπτικό, είναι όντως μία καλή περίοδος για να επιχειρεί κανείς στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα περισσότερα από τα ζητήματα που υπήρχαν στο παρελθόν συνεχίζουν να υπάρχουν. Η εξεύρεση χρηματοδότησης δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Υπάρχει ακόμη η τεράστια γραφειοκρατία, το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο, οι συχνές αλλαγές στην νομοθεσία, οι παράλογοι κανονισμοί που έχουν ως αποκλειστικό στόχο -τις περισσότερες φορές- να εξυπηρετούν τα συμφέροντα μίας συγκεκριμένης ομάδας εργαζομένων. Ζητήματα που έχουν υποσχεθεί να επιλύσουν ουκ ολίγες κυβερνήσεις, χωρίς, όμως να έχουμε δει ουσιαστική πρόοδο. Ενδεχομένως, γιατί ουδείς είναι διατεθειμένος να σπάσει αυγά, κατά το κοινώς λεγόμενον. Οπότε, υπό αυτό το πρίσμα, κ. Romano, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω: δεν είναι καλή περίοδος για να επιχειρεί κανείς στην Ελλάδα!