Οι περικοπές που εφαρμόζει ο ΟΠΕΚ στη προσφορά καθώς και οι αναταράξεις σε Βενεζουέλα, οδήγησαν σε υποχώρηση την παγκόσμιας παραγωγή πετρελαίου και τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για την αγορά, η παγκόσμια παραγωγή υποχώρησε κατά 340.000 βαρέλια την ημέρα το Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση, στα 99,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, σε ετήσια βάση η παραγωγή είναι αυξημένη κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η μείωση της παραγωγής ακολουθεί τις περικοπές που εφαρμόζει ο ΟΠΕΚ με την παραγωγή του Οργανισμού να υποχωρεί κατά 240.000 βαρέλια την ημέρα, στα 30,68 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ήτοι σε χαμηλό τεσσάρων ετών.

Από την πλευρά της παγκόσμιας ζήτησης, η έκθεση της IEA καταγράφει ραγδαία επιβράδυνση το τελευταίο τρίμηνο του 2018, ως αποτέλεσμα της πιο αδύναμης ανάπτυξης στις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Η ισχυρή ανάπτυξη της ζήτησης ωστόσο εκτός του Οργανισμού οδήγησε την IEA να διατηρήσει αμετάβλητη την εκτίμηση της για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2019.

Το Brent Μαΐου σημειώνει αυτή την ώρα άνοδο 0,4% στα 67,54 δολ. το βαρέλι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here