Ξαφνικό άλμα σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα στον απόηχο της  ανακοίνωσης των μελών του ΟPEC+ ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα προκειμένου να ενισχύσουν τις τιμές.

Το Brent παραδόσεως Νοεμβρίου κέρδισε 2,72 δολ. ή 2,92% και έκλεισε στα 95,74 δολ. το βαρέλι. Το συμβόλαιο είχε βρεθεί νωρίτερα να κερδίζει σχεδόν 4 δολ. ενώ περιόρισε κάπως τα κέρδη του μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραμένει προσηλωμένος στα αναγκαία βήματα για την ενίσχυση των προμηθειών και την αποκλιμάκωση των τιμών.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η προσφορά ενέργειας θα πρέπει “να αντιστοιχεί στη ζήτηση”, επικρίνοντας με συγκαλυμμένο τρόπο την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου με στόχο να στηριχθεί η τιμή του.

  • “Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) ήταν σαφής ότι η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και να πέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο”

Η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει από τις 13 χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους 10 συμμάχους του, που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+, να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Το αργό ενισχύθηκε  +2,3% στα 88,85 $ με τον όγκο σημαντικά περιορισμένο λόγω της αργίας της Labor Day στις ΗΠΑ.

Η μείωση των 100.000 βαρελιών την ημέρα από τον OPEC και τους συμμάχους του (OPEC+) αποτελεί μόλις το 0,1% της παγκόσμιας ζήτηση.

Η συμμαχία των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών συμφώνησε ταυτόχρονα ότι θα μπορεί να συνεδριάσει εκτάκτως για την προσαρμογή της παραγωγής, πριν την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 5 Οκτωβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here