Η Πορτογαλία αποφάσισε να εκδώσει ομόλογα σε κινεζικό γουάν, γνωστά ως ομόλογα «Panda», δηλαδή δάνεια σε γουάν, μεταδίδει το CNBC.

Η πώληση των ομολόγων τριετούς διάρκειας πραγματοποιείται με στόχο να εξασφαλιστούν 2 δισ. γουάν (περίπου 289 εκατ. δολάρια).

Ωστόσο, τα εν λόγω ομόλογα Panda δεν θα είναι τα πρώτα στην Ε.Ε, καθώς η Πολωνία είχε εκδώσει αντίστοιχα κρατικά ομόλογα το 2016 και η Ουγγαρία το 2018. Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε στο CNBC ότι η έκδοση αποτελεί ένα «θετικό βήμα στη διαχείριση του εξωτερικού χρέους της Πορτογαλίας μεσοπρόθεσμα», ενώ παράλληλα θα της δώσει την ευκαιρία να επεκτείνει τη βάση των επενδυτών της.

Η Πορτογαλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με το υψηλότερο επίπεδο κινεζικών επενδύσεων. Η χώρα εισήλθε σε πρόγραμμα διάσωσης μεταξύ 2011 και 2014 κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Μετά την κρίση χρέους, η πορτογαλική οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτέλεσμα οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να είναι πλέον πιο αισιόδοξοι για τη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here