Ο -εδώ και 2 μήνες ακέφαλος- Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης των Ελλήνων (ΕΦΚΑ), αποφάσισε -δια χειρός Υπουργού Εργασίας- να μεταβιβάσει 95 εκατ. μετοχές της Τράπεζας Αττικής στο Ταμείο Ασφάλισης των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ).

Το άρθρο 114 του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε την περασμένη Παρασκευή η Βουλή για να κλείσει η 4η Αξιολόγηση, προβλέπει πως τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από κοινές μετοχές του ΕΦΚΑ σε πιστωτικά ιδρύματα ασκούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον η συμμετοχή του ΕΦΚΑ στο μετοχικό κεφάλαιο των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων υπερβαίνει το 33%.

Ο ακέφαλος ΕΦΚΑ αποφάσισε να μεταβιβάσει τις μετοχές της Τρ. Αττικής στο Ταμείο των Μηχανικών ΤΜΕΔΕ. Το ποσοστό πλέον του ΤΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής -μετά την απόφαση της κας Αχτσιόγλου- ανέρχεται σε περίπου 30%.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη -αποτυχημένη- προσπάθεια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, το ΤΜΕΔΕ κατάφερε να έχει μια περιορισμένη συμμετοχή  μόνον όταν η Υπουργός Εργασίας μεταβίβασε στο ταμείο των μηχανικών 11 εκατομμύρια ευρώ, μετά από παρέμβαση του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Στόχος της Τράπεζας Αττικής ήταν να συγκεντρώσει με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 198 εκατ. Ευρώ. Τελικά συγκεντρώθηκαν μόνο 86 εκατ. Ευρώ. Ο ΕΦΚΑ συμμετείχε με 70 εκατομμύρια ευρώ, οι υπόλοιποι μέτοχοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.


Ο ιδρυτικός νόμος του ΤΜΕΔΕ προβλέπει πως με υπουργική απόφαση, μπορούν να μεταφερθούν στο ταμείο περιουσιακά στοιχεία του παλιού ταμείου των μηχανικών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου απορροφήθηκε από τον ΕΦΚΑ με εξαίρεση τους τομείς της εγγυοδοσίας και πιστοδοσίας. Η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων έγινε μετά από μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton στο τέλος του 2016.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here