Στην πιθανότητα δημιουργία μίας μικρής bad bank στην Ελλάδα αναφέρεται σε νέα της έκθεση η Bank of America Merrill Lynch, μετά το νέο σχέδιο που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Η BofA, προειδοποιεί, ο κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι ακόμη υπαρκτός.

Είναι πιθανή η προληπτική πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα, αν προχωρήσει η λύση της bad bank, δεδομένης:

α) της αβεβαιότητας γύρω από τα πιθανά κέρδη/ζημίες στην bad bank και

     β) της χρηματοδότησης που προτείνεται για την AMC (αν θα φέρει κρατική εγγύηση).

H δημιουργία  Asset Management Company – (AMC) είναι πιθανή γιατί οι άλλες μέθοδοι μείωσης των NPΕs όπως οι αναδιαρθρώσεις δανείων, συνεχίζουν να κινούνται αργά παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στην νομοθεσία.

Με δεδομένα τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια ελληνική bad bank θα είναι μικρή και θα αφήσει τις τράπεζες να συνεχίσουν να εργάζονται για την αντιμετώπιση του όγκου των προβληματικών δανείων, ενώ πιθανώς να υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω προβλέψεις σε αυτό το σενάριο.

Σύμφωνα με την BofA, τα εταιρικά NPEs θα είναι πιο δύσκολο να διαχωριστούν από μια τράπεζα και να μεταφερθούν στην ΑΜC λόγω της ολιστικής φύσης της σχέσης τραπεζών-επιχειρήσεων, τη στιγμή που τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα είναι κατά 60% εταιρικά.

Σύμφωνα και με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μία Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων AMC μπορεί να δημιουργηθεί για ένα τραπεζικό σύστημα όπως το ελληνικό, όπου τα δάνεια είναι κυρίως εταιρικά.

Επίσης, το σχέδιο τονίζει ότι “η πραγματοποίηση εξασφαλίσεων για τα RRE (στεγαστικά) θα είναι ιδιαίτερα προβληματική λόγω των νομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών” και ότι τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα θεωρούνται για την AMC ως “εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις”.

Κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία της AMC, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι η τιμή στην οποία θα μεταφερθεί το ενεργητικό.

Όπως σημειώνει η BofA στην περίπτωση της Ελλάδας θα απαιτηθούν περαιτέρω διαγραφές δανείων, αν και αυτό δεν είναι σαφές στα guidelines της Κομισιόν.

Επίσης, κάποιας μορφής κατανομή κινδύνου μπορεί επίσης να είναι πιθανή. Παράλληλα,

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here