Γράφει ο Βαγγέλης Τσάπας

Μετά την παρουσίαση της βασικής ορολογίας και του τρόπου λειτουργίας ενός κρυπτονομίσματος, θα περάσουμε σε πιο οικείες έννοιες για τους αναγνώστες του www.banks.com.gr, όπως αγορά-πώληση, χρηματιστήρια (ανταλλακτήρια), χαρτοφυλάκιο (πορτοφόλι), θεματοφύλακας κτλ.

To σημείο αναφοράς όλων τον κρυπτονομισμάτων και των ανταλλακτηρίων είναι το https://coinmarketcap.com/.

Εκεί μπορεί κανείς να βρει αξιόπιστα στοιχεία για το κρυπτονόμισμα που τον ενδιαφέρει, την τρέχουσα τιμή, τον τζίρο (τελευταίου 24ώρου), την κεφαλαιοποίηση, υψηλό-χαμηλό και τα ανταλλακτήρια που διαπραγματεύεται.

Το bitcoin με κεφαλαιοποίηση 158 δις $, αποτελεί το βασικό ζευγάρι ανταλλαγής όλων των άλλων κρυπτονομισμάτων και συνήθως η τιμή τους εκφράζεται με αυτό.

Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις, αν κανείς θέλει να αγοράσει με ευρώ ή δολάριο (fiat money) κρυπτονομίσματα, θα πρέπει αρχικά να αποκτήσει bitcoin και στη συνέχεια το νόμισμα που έχει επιλέξει.

Τα ανταλλακτήρια που συναλλάσσονται τα κρυπτονομίσματα είναι εκατοντάδες και οι επενδυτές που είναι εξοικειωμένοι με ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα βρουν πολλές ομοιότητες.

H μεγάλη πρόκληση των ανταλλακτηρίων είναι η αξιοπιστία και η ασφάλεια διότι αυτά αποτελούν τα βασικά κριτήρια της επιλογής τους από τους επενδυτές,  καθώς υπάρχουν περιπτώσεις ανταλλακτηρίων που χακάρονται και πλήθος νομισμάτων χάνεται.

  • Πιστεύω ότι η αδειοδότηση των ανταλλακτηρίων από κάποια αρμόδια αρχή και η τήρηση αυστηρών κανόνων ασφαλείας αυξάνουν την αξιοπιστία τους.

Συνεχίζοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω την πολύ υψηλή ασφάλεια που δίνει το πορτοφόλι του εκάστοτε κρυπτονομίσματος.

  • Συνεπώς  μία απλή στρατηγική για έναν ιδιώτη είναι τα νομίσματα που αγοράζει στο ανταλλακτήριο να τα μεταφέρει στο πορτοφόλι του νομίσματος.

** Προσοχή! Αν χαθεί/ξεχαστεί ο κωδικός πρόσβασης του πορτοφολιού είναι αδύνατη η ανάκτηση του.

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι οργανισμοί και τα ανταλλακτήρια που παρέχουν υπηρεσίες θεματοφύλακα σε κρυπτονομίσματα αντίστοιχες των υπόλοιπων αξιών, λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος  θεσμικών επενδυτών και Funds για τα κρυπτονομίσματα.

Δείτε επίσης:

Unchain: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κρυπτονομίσματα

Η νέα στήλη του Banks για την αγορά των κρυπτονομισμάτων

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολύ ωραίο άρθρο απλό και κατανοητό !! Ένα ανταλακτήριο συνήθως είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να χακαριστεί εκ των έξω με πρωτο στην ιστορια το θρυλικο Mtgox, το Dogewallet παθων με κατι εκατομυρια doge, και διαφορα αλλα !! το BTC-e δεν χακαριστηκε, εγινε seized απο τις μυστικες υπηρεσιες της Αμερικης! και την παρανομη συληψη του ιδιοκτητη! (τους πραγματικους λογους δεν θα τους μαθουμε ποτε ) Αλλα και εκει χαθηκαν πολλα κρυπτονομισματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here