γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Είμαστε στα μέσα Ιουλίου, οι περισσότεροι δεν έχουμε πάει ακόμη διακοπές, τα κρούσματα του κορωνοϊού αρχίζουν να παίρνουν εκ νέου την ανηφόρα, αλλά στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρχίζουν να προετοιμάζονται για ένα… διαφορετικό φθινόπωρο.

Οι τελευταίοι μήνες του 2020 αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Καταρχάς γιατί θα δούμε έναν νέο «παίκτη» στην κινητή τηλεφωνία, τη Nova Mobile, όπως είναι η επωνυμία που επέλεξε η Forthnet για να εισέλθει στο χώρο λειτουργώντας ως εικονικός πάροχος (mobile virtual network operator MVNO), κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα αναπτύξει το δικό της δίκτυο αλλά θα χρησιμοποιήσει εκείνο της Vodafone Ελλάδος.

Το μοντέλο του MVNO λειτουργεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης αλλά στην Ελλάδα η πιο πρόσφατη προσπάθεια –αυτή της Cyta– δεν στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.

Υπάρχει, βέβαια, και το πετυχημένο παράδειγμα της Q-Telecom αλλά τα δεδομένα πριν από 15 χρόνια ήταν πολύ διαφορετικά.

  • Το στοίχημα για τη Forthnet είναι μεγάλο και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την εμπορική στρατηγική που θα ακολουθήσει. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τις συνέργιες με τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης, προσφέροντας ένα πλήρες πακέτο. Αλλά κατά πόσον αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει να έχουν πρόβλημα να έχουν πολλαπλούς παρόχους, είναι ένα μεγάλο ερώτημα.
  • Ένα δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το κατά πόσον θα «κατεβάσει» τις τιμές η Nova Mobile. Και αν ναι, πόσο σκοπεύει να τις «κατεβάσει». Αυτό μπορεί να αποδειχθεί «κλειδί» για την επιτυχία με την έμφαση να αναμένεται να δοθεί στις υπηρεσίες δεδομένων.
  • Ένα τρίτο ερώτημα είναι πως θα κινηθεί στην καρτοκινητή, την οποία χρησιμοποιούν πολλοί καταναλωτές αλλά το μέσο έσοδο είναι σχετικά χαμηλό. Αν η Nova Mobile μπορέσει να προσφέρει ένα καλό πακέτο καρτοκινητής με χαμηλή τιμή και μεγάλο όγκο δεδομένων, ίσως αυτό να είναι ένα πολύ αξιόλογο «όπλο» όσον αφορά τη «μάχη» της κινητής τηλεφωνίας.

Δημοπρασία 5G

Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα για τη Forthnet είναι αν την 1η Οκτωβρίου θα καταθέσει φάκελο για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για τις συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη δικτύων 5G. Μέχρι τότε, η BC Partners είναι πολύ πιθανό να έχει αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας και αυτή θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στον διαγωνισμό.

Η δημοπρασία για τις 5G συχνότητες είναι το έτερο μεγάλο μέτωπο του φθινοπώρου με το μεγάλο ερώτημα να είναι αν θα υπάρξουν περισσότεροι των τριών ενδιαφερόμενοι. Κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε κάποια συμμετοχή – έκπληξη -πέραν της Forthnet– αν και αυτό μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.

  • Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι υπάρχουν ευκολίες… πληρωμής με το 30% του τιμήματος να καταβάλλεται αρχικά αλλά το υπόλοιπο 70% να μπορεί να δοθεί σε 9 ετήσιες δόσεις με την πρώτη να είναι για τον Ιανουάριο του 2024, είναι κάτι που μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον κάποιου παρόχου ή επενδυτικού σχήματος που θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για νέο «παίκτη» στην ελληνική αγορά.

Αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου για να πάρουμε την απάντηση μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here