Ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία, με το νέο κύμα οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden σ’ ένα ακόμη έκτακτο τηλεοπτικό του μήνυμα.

Ο Biden ανακοίνωσε ότι το σύνολο των κυρώσεων θα στοχεύει σε περιουσιακά στοιχεία 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (!) και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα κατά των ρωσικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής τράπεζας VTB.

  • «Για πολλές εβδομάδες προειδοποιούσαμε για την επίθεση. Πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»
  • «Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο. Αυτός και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες. Εξουσιοδοτώ νέες κυρώσεις με τεράστιο κόστος για τη Ρωσία».

Οι δράσεις των ΗΠΑ θα έχουν αντίκτυπο σε βάθος ετών.

  • «Θα χτυπήσουμε αλύπητα την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του στρατού τους και εκσυγχρονισμού του διαστημικού τους προγράμματος».

Οι κυρώσεις σχεδιάστηκαν για να έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη Ρωσία και να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να κάνει περισσότερα. Υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να κάνει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν.

Αύριο Παρασκευή στο ΝΑΤΟ θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα κατά της Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά ότι θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους βάσει του άρθρου 5 για την υπεράσπιση των εταίρων του ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με το «πάγωμα» του Nord Stream 2 θα ληφθούν μέτρα ώστε να μην επιβαρυνθούν ούτε οι σύμμαχοί μας ούτε οι ΗΠΑ, σημείωσε ο Μπάιντεν.

  • «Η Αμερική αντιστέκεται στους νταήδες. Αν η Ρωσία προχωρήσει σε κυβερνοεπιθέσεις είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε».

Ερωτηθείς γιατί δεν αποφάσισαν να εξαιρέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, o κ. Μπάιντεν είπε ότι τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί θα έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τράπεζες, από ό,τι μια τέτοια απόφαση.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν σκοπεύει να συνομιλήσει» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αφότου ανακοίνωσε στρατιωτικό χτύπημα στην Ουκρανία.

  • «Η επιθετικότητα του Πούτιν κατά της Ουκρανίας θα καταλήξει να κοστίσει ακριβά στη Ρωσία οικονομικά και στρατηγικά».
  • «Ο Πούτιν θα είναι παρίας στη διεθνή σκηνή»
  • «Η επιλογή του Πούτιν να κάνει έναν εντελώς αδικαιολόγητο πόλεμο στην Ουκρανία θα έχει αφήσει τη Ρωσία πιο αδύναμη και τον υπόλοιπο κόσμο ισχυρότερο».

Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και τις ανησυχίες που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο ο Joe Biden είπε ότι η κυβέρνησή του χρησιμοποιεί… κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τις αμερικανικές οικογένειες και τις επιχειρήσεις από την αύξηση των τιμών στην αντλία βενζίνης».

  • «Λαμβάνουμε ενεργά μέτρα για να μειώσουμε το κόστος και στο αμερικανικό πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Οι εταιρείες δεν πρέπει – δεν πρέπει – να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή για να αυξήσουν τις τιμές για να αυξήσουν τα κέρδη»
  • «Συντονιζόμαστε με μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές και καταναλώτριες χώρες για το κοινό μας συμφέρον να διασφαλίσουμε τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό. Εργαζόμαστε ενεργά με χώρες σε όλο τον κόσμο για να αυξήσουμε τη συλλογική απελευθέρωση από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για τις μεγάλες χώρες που καταναλώνουν ενέργεια.  Και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απελευθερώσουν επιπλέον βαρέλια πετρελαίου όπως το απαιτούν οι συνθήκες»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here