Δύο μόνο προτάσεις του Jerome Powell  “γκρέμισαν” την Νέα Υόρκη.
Tαυτόχρονα όμως έστειλαν μηνύματα στους κεντρικούς τραπεζίτες ολόκληρου του πλανήτη…
Στα ύψη το volatility στις αγορές και δη στην Wall Street.
  • Προειδοποιεί ο Stephan Bancel- διευθύνων σύμβουλος της Moderna– για την χαμηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην νέα μετάλλαξη “Omicron” διορθώνουν τα futures.
  •   Εμφανίζεται θετικός, καθησυχαστικός ο Albert Bourla- διευθύνων σύμβουλος της Pfizer- ανεβαίνουν τα futures.
Για να βγει το απόγευμα ο Jerom Powell- Fed- και με 2 προτάσεις του να ξαναγκρεμίσει την Νέα Υόρκη.
1. η Fed θα επισπεύσει το tapering
και

2. έχει έρθει η ώρα να εγκαταλειφθεί ο χαρακτηρισμός “παροδικός”, για τον πληθωρισμό.

Μιλώντας στην Επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για θέματα τραπεζών, ο  Jerome Powell είπε ότι

  • «μάλλον ήρθε η στιγμή να μην χρησιμοποιούμε πια αυτή τη λέξη»

και ότι

  • «οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού αυξήθηκαν».

Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους του Πάουελ, δεδομένου ότι επί μήνες η Fed επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, αλλά οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.

Όμως καθώς η αύξηση του πληθωρισμού επιταχύνθηκε αυτό το φθινόπωρο, φτάνοντας σε ρυθμό ρεκόρ, τα στελέχη της Fed άρχισαν να μιλούν για μια τάση πιο μόνιμη, σε ορισμένους τομείς, απ’ όσο εκτιμούσαν αρχικά.

  • «Σε αυτό το στάδιο, η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και οι πληθωριστικές πιέσεις αυξημένες και, κατά την άποψή μου, είναι πρόσφορο να εξετάσουμε τον τερματισμό, λίγους μήνες νωρίτερα (απ’ ότι προβλεπόταν), της μείωσης της αγοράς ομολόγων που είχε ήδη ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.»

Αναπόφευκτα αποκτά άλλο ενδιαφέρον το Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, πολύ δε περισσότερο η συνεδρίαση της 15-16ης Δεκεμβρίου, τελευταίας για το 2021.

  • Στη Wall Street, χθες, ο Dow Jones υποχώρησε -1,86% ή 652 μονάδες στις 34.483, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,90% στις 4.566 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,55% στις 15.537.

Στην Ευρώπη, τα κυριότερα χρηματιστήρια κινήθηκαν χθες σε αρνητικό έδαφος. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,71% στις 7.059 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -1,18% στις 15.100 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,81% στις 6.721 μονάδες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here