Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Jerome Powell μίλησε χθες στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επανέλαβε την πρόθεση της FED να προχωρήσει κανονικά στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αυξάνοντας τα επιτόκιά της τον Μάρτιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

  • «Με πληθωρισμό πολύ πάνω από 2% και ισχυρή αγορά εργασίας, αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν τα επιτόκια στη συνάντησή μας αργότερα αυτόν τον μήνα»

Αυτή η επιστροφή στην ….κανονικότητα των επιτοκίων …ενθουσίασε την Wall Street που μετά από 2 μέρες πτώσης κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο. Σε άλλες εποχές και μόνον η υποψία αύξησης των επιιτοκίων θα προκαλούσε πανικό στις αγορές. Σήμερα όμως εκλαμβάνεται ως επιστροφή στην μεταπολεμική ομαλότητα….

  • Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 596 μονάδες +1,79% στις 33.889 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο βιομηχανικός δείκτης, βρέθηκε να διαπραγματεύεται ακόμα και πάνω από 700 μονάδες.
  • Ο S&P 500 αυξήθηκε κατά +1,86% στις 4.386 μονάδες.
  • Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +1,62% στις 13.752 μονάδες.

Ο δείκτης φόβου υποχώρησε κατά -8,46%.

  • «Η διαδικασία άρσης της διευκολυντικής πολιτικής υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα περιλαμβάνει τόσο αυξήσεις στα επιτόκια όσο και μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας».

Ο Jerome Powell είπε ότι η Fed θα δρομολογήσει αργότερα φέτος τη μείωση του ισολογισμού της από τα επίπεδα των 8,5 τρισ. δολ. που είναι σήμερα. Επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να περιμένουν τον πληθωρισμό να αρχίσει να υποχωρεί αργότερα φέτος, αν και σημείωσε την εκτίναξη της αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

  • « O πληθωρισμός πλέον τρέχει πολύ πιο πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%. Η ζήτηση είναι ισχυρή, οι διαταραχές και τα προβλήματα στην προσφορά περιορίζουν το πόσο γρήγορα μπορεί να ακολουθήσει η παραγωγή»

Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι οι διαταραχές στην προσφορά «ήταν μεγαλύτερες και διήρκεσαν περισσότερο από το αναμενόμενο».

Αν και κάποιες από αυτές τις πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να υποχωρήσουν αργότερα φέτος «παρακολουθούμε τους κινδύνους για νέες ανοδικές πιέσεις», ενώ σημείωσε ότι «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για να αποτρέψουμε να εδραιωθεί ο υψηλότερος πληθωρισμός».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here