Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve ανακοίνωσε ότι αυξάνει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), προαναγγέλλοντας ωστόσο έναν πιο αργό ρυθμό αύξησης σε σχέση με τα αναμενόμενα για το 2019, όπως και ήταν ευρέως αναμενόμενο.

Οι αξιωματούχοι της FED ψήφισαν ομόφωνα την αύξηση των 25 μονάδων βάσης που φέρνει το επιτόκιο στο εύρος του 2,25% έως 2,50%, στην ένατη αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε και άρχισε η “στροφή” στη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανακοινώθηκαν από την Fed, 11 εκ των 17 αρμόδιων αξιωματούχων της εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες από δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2019, μια θέση που τον Σεπτέμβριο υιοθετούσαν μόλις 7 εκ των 16, ενώ στην προηγούμενη πρόβλεψη γινόταν λόγος για τρεις.

Έξι αξιωματούχοι θεωρούν ότι το 2019 θα χρειαστούν τρεις αυξήσεις επιτοκίων, με τον αντίστοιχο αριθμό τον Σεπτέμβριο να έφθανε τους εννέα.

Έξι πιστεύουν ότι θα χρειαστεί μόλις μία αύξηση εντός του επόμενου έτους (τρεις τον Σεπτέμβριο).

Όσον αφορά το 2020, οι προβλέψεις αναφέρονται σε μία και μόνη αύξηση, με την εκτίμηση για το ουδέτερο επιτόκιο (που δεν θα επιταχύνει, αλλά και δεν θα επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης) να διαμορφώνεται στο 2,75% από 3%, που ήταν η προηγούμενη. Με βάση τα παραπάνω, η Fed απέχει μόλις μία αύξηση από το ύψος που η ίδια θεωρεί ως “ουδέτερα επιτόκια”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here