του Δημήτρη Τζάννα
Με αργό βηματισμό, χαμηλές συναλλαγές και καθημερινή εναλλαγή δεικτοβαρών τίτλων, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του κίνηση στον 1ο μήνα του έτους, με το Γενικό Δείκτη να συμπορεύεται με τις θετικές επιδόσεις των διεθνών αγορών.
- Αν και επί του παρόντος λείπουν οι καταλύτες εκείνοι που θα άλλαζαν θεαματικά τα συναλλακτικά δεδομένα, η ατμόσφαιρα τροφοδοτείται από τη συντήρηση κλίματος θετικών προσδοκιών για τα επερχόμενα, τόσο σε σχέση με το μακροοικονομικό περιβάλλον όσο και σε σχέση με εταιρικές εξελίξεις αλλά και τις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.
Έτσι, την Παρασκευή ο οίκος Fitch αναμένεται να εκδώσει έκθεση με θετικές αναφορές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το αξιόχρεό της και ενδεχομένως να προβεί σε αναβάθμισή της.
Οι τράπεζες προχωρούν τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων ώστε στους επόμενους μήνες να μειωθούν δραστικά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και Ανοίγματα στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.
Μάλιστα, το swap ομολόγων που διενεργεί η Εθνική Τράπεζα ενισχύει την καθαρή της θέση και διευκολύνει τόσο την ολοκλήρωση της μεταβίβασης πλειοψηφικού ποσοστού στην Εθνική Ασφαλιστική ΕΕΓΑ όσο και μεγάλων πακέτων NPLs , ιδιαίτερα στεγαστικών.
- Η νομοθέτηση ειδικών διατάξεων για την απομάκρυνση των κτισμάτων στο Ελληνικό θα οδηγήσει τις μπουλντόζες στα εργοτάξια σύντομα, διαδικασία που θα θεωρηθεί ως «έναρξη εργασιών» για το μεγαλόπνοο έργο της περιοχής.
Το Υπουργείο Οικονομικών μεθοδεύει τις ενέργειες εκείνες που θα οδηγήσουν σε περισσότερο ετήσιο δημοσιονομικό χώρο ύψους 2 δις. περίπου, στο βαθμό που τα Eurogroup του Μαρτίου και εξής συνομολογήσουν ώστε τα κέρδη των ομολόγων να διοχετευθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΠΔΕ και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ως προς το ΑΕΠ, συμφωνηθεί να είναι χαμηλότερος από το 2021.
Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να είναι εξαρτημένο σε σημαντικό βαθμό από το διεθνές περιβάλλον. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις της Μ. Ανατολής, αλλά και της Α. Μεσογείου συντηρούν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σε σχέση με απρόβλεπτες εξελίξεις που μπορεί να συμβούν.
Επιπλέον, ο αριθμός των θυμάτων από τον αποκαλούμενο «κοροναϊό της Κίνας» αποτελεί ένα ακόμη μαύρο κύκνο που προκαλεί αναταταραχές στις διεθνείς αγορές, που ωστόσο συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ, ιδιαίτερα στη Wall Street ελέω των εντυπωσιακών επιδόσεων των επενδυτικών τραπεζών (J.P.Morgan, Morgan Stanley κυρίως).
Με το ΔΝΤ να αναφέρεται στους υφιστάμενους κινδύνους με αναφορά στη συνεχιζόμενη απειλή νέου κύματος εμπορικών κυρώσεων αλλά και του υψηλού κόστους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί άλλωστε το κεντρικό θέμα στην ατζέντα του forum στο Νταβός που ξεκινά σήμερα.
{Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ}