Η πολιτική αστάθεια, ο λαϊκισμός και οι μεγάλες ανισότητες, σε συνδυασμό μ’ ένα εκλογικό σύστημα που δεν προσφέρει προοπτική κυβερνησιμότητας, υποβαθμίζουν την αξιοπιστία της Ιταλικής οικονομίας.

Τα ομόλογα της Ιταλίας βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών που τα «σορτάρουν» επιθετικά, δηλαδή ποντάρουν στην πτώση της αξίας των ιταλικών τίτλων.

Η S&P Global Market Intelligence αποκαλύπτει ότι η συνολική αξία των ιταλικών ομολόγων στα οποία οι επενδυτές έχουν λάβει αρνητικές θέσεις υπερέβη μέσα στον Αύγουστο τα 39 δισ. ευρώ, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008.

Η επιθετική στάση των επενδυτών κατά της Ιταλίας αντανακλά την αρνητική πολιτική συγκυρία στην οποία βρίσκει τη γειτονική χώρα η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής αερίου από τη Ρωσία αλλά και η ανησυχία για την οικονομία της Ευρωζώνης και τη διαφαινόμενη διολίσθησή της σε ύφεση.

Μιλώντας σχετικά στους Financial Times ο Μαρκ Ντάουντινγκ, υπεύθυνος επενδύσεων στην Bluebay Asset Management που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 106 δισ. δολαρίων, σκιαγράφησε την Ιταλία ως τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρώπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here