Την αμερικανική οικονομία δεν την έχτισε η Wall Street αλλά οι σκληρά εργαζόμενοι Αμερικανοί. H νέα -μετά CoViD- οικονομική περίοδος ανήκει στις δημόσιες επενδύσεις και την συντονισμένη προσπάθεια Κράτους-Ιδιωτών για την ανάκαμψη.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με την συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών στην εξουσία, παρουσίασε ένα –πρωτοφανές για τα αμερικανικά δεδομένα- σαρωτικό επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, την μαζική εκπαίδευση και κοινωνική φροντίδα.
Στην πρώτη ομιλία του PotUS σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου και Βουλής Αντιπροσώπων, o Joe Biden παρουσίασε ένα σχέδιο 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε Δημόσιες Δαπάνες .
Το ονόμασε «επένδυση μιας γενιάς στην ίδια την Αμερική»
- “Είναι καιρός οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί”,
Ο Τζό Μπάιντεν εισηγείται φορολογική μεταρρύθμιση για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα που η ομάδα του βάπτισε American Families Plan (“Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες”), εν μέρει χάρη στην αύξηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή από το περίπου 37% σήμερα στο 39,6%.
Το Αμερικανικό Κράτος θα παρέχει:
- Προσχολική εκπαίδευση για όλους τους Αμερικανούς,
- 2 χρόνια δωρεάν κοινοτικό κολέγιο,
- 225 δισ. Δολάρια για τη φροντίδα των παιδιών
- μηνιαίες πληρωμές τουλάχιστον 250$ για τους γονείς.
«Αντιμετωπίσαμε μια άβυσσο εξέγερσης και αυταρχίας – πανδημίας και πόνου – Εμείς ο λαός δεν υποκύψαμε».
Σε μια ιστορική συγκυρία, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις – η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτό το αξίωμα – και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόσι κάθισαν και οι δύο πίσω από τον κ. Μπάιντεν. Ήταν η πρώτη φορά που δύο γυναίκες εμφανίστηκαν πίσω από τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Κογκρέσο.
Ο 78χρονος πρόεδρος, παρουσίασε το Αμερικανικό Πρόγραμμα Εργασίας και το Αμερικανικό Σχέδιο Οικογενειών. Οι προτάσεις του θα χρηματοδοτηθούν από φορολογικές αυξήσεις σε εταιρείες και τους πλουσιότερους Αμερικανούς
- Περιέγραψε το Αμερικανικό Σχέδιο Εργασίας ως “ένα πρόγραμμα για την οικοδόμηση της Αμερικής” που θα ενίσχυε τις επενδύσεις σε δημόσιες συγκοινωνίες, ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας και δρόμους και γέφυρες.
Πρόσθεσε ότι το σχέδιο θα καθοδηγείται από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Όταν σκέφτομαι την κλιματική αλλαγή, νομίζω ότι θα δουλέψω», είπε.
- “Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί εργάτες δεν μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών.”
Ο κ. Μπάιντεν προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους συμμάχους του, μερικοί από τους οποίους είχαν κουραστεί από τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες της χώρας υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
- «Δεν πηγαίνουμε μόνοι μας – θα ηγηθούμε με τους συμμάχους μας.
- Κανένα έθνος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις κρίσεις της εποχής μας μόνο – από την τρομοκρατία έως τον πυρηνικό πολλαπλασιασμό έως τη μαζική μετανάστευση, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την κλιματική αλλαγή – και όπως βιώνουμε τώρα, πανδημίες”.
Η Αμερική πρέπει να γίνει «οπλοστάσιο για άλλες χώρες», πρόσθεσε, παρομοιάζοντάς την με την εικόνα της χώρας ως «οπλοστάσιο της δημοκρατίας» κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Προειδοποίησε την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.
Προς την Κίνα ξεχωρίζει σε μια έκκληση:
- “κάθε έθνος (να παίξει) από τους ίδιους κανόνες στην παγκόσμια οικονομία”.
Όσον αφορά τη Ρωσία, ο κ. Μπάιντεν είπε:
“Έκανα πολύ σαφές στον Πρόεδρο Πούτιν ότι ενώ δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, οι ενέργειές του έχουν συνέπειες.”
Ωστόσο, είπε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν όπου είναι δυνατόν, σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή.
Τα πυρηνικά προγράμματα στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα αποτελούν «σοβαρή απειλή» για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια ασφάλεια και ότι οι ΗΠΑ θα
- «συνεργαστούν στενά με τους συμμάχους μας για να αντιμετωπίσουν τις απειλές που θέτουν και οι δύο αυτές χώρες μέσω της διπλωματίας και της αυστηρής αποτροπής»
Ο Joe Biden επανέλαβε την υπόσχεσή του να «τερματίσει τον αιώνιο πόλεμο» στο Αφγανιστάν:
- «Μετά από 20 χρόνια αμερικανικής ανδρείας και θυσίας, ήρθε η ώρα να φέρουμε τα στρατεύματά μας σπίτι».
Ταυτόχρονα ορκίστηκε να παραμείνει «άγρυπνος ενάντια στις απειλές έναντι των ΗΠΑ, οπουδήποτε και αν προέρχονται», κατονομάζοντας την Αλ Κάιντα και το ISIS, που είπε ότι δραστηριοποιούνται ακόμη στην Υεμένη, τη Συρία, τη Σομαλία, σε άλλα μέρη της Αφρικής και στη Μέση Ανατολή.