Ο Mario Draghi έγραψε ιστορία. Και η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι μέρος αυτής της πολυδιάστατης νομισματικής πολιτικής. Σήμερα θα ανακοινωθεί επισήμως η ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το περιβόητο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE. Ταυτόχρονα όμως θα ανακοινωθεί η νέα ενεργοποίηση του μέσω άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Η επιβράδυνση της ευρωπαικής οικονομίας, οι εντεινόμενες εμπορικές αντιπαραθέσεις, τα ανοιχτά…μέτωπα με Ιταλία και Brexit, ο αναβρασμός στην Γαλλία, η προοπτική δεξιότερης στροφής στις ευρωεκλογές αλλά και παράγοντες όπως το ακριβό πετρέλαιο, η απειλή επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ (στις αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας) αλλά και τα θηριώδη προβλήματα των ευρωτραπεζών με τα NPLs/NPEs, η κρίση διαρκείας στην Deutsche Bank κ.λ.π, κ.λ.π δεν μπορούν να αφήσουν την Φρανκφούρτη να ησυχάσει.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει σε ομόλογα (με άλλη διαδικασία) για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων (την οποία ο Ντράγκι θέλει να αναβάλει για όσο περισσότερο μπορεί) και πιθανότατα θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο στοχευμένων φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (το λεγόμενο πρόγραμμα Targered Longer- Term Refinancing Operations/TLTROs). 
Το τελευταίο ενδιαφέρει άμεσα και την Ελλάδα, το εγχώριο banking καθώς από την στιγμή, που θα ενεργοποιηθεί θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να δανείζονται (από την ΕΚΤ) περισσότερα απ΄όσα καταθέτουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here