Ακριβώς δύο χρόνια από την ημέρα που ο Donald Trump κάλεσε τους υποστηρικτές του να ετοιμαστούν για κάθοδο στην Ουάσιγκτον, ώστε να αμφισβητήσουν στην πράξη τα εκλογικά αποτελέσματα, η αρμόδια Eπιτροπή της αμερικανικής Βουλής ψήφισε ομόφωνα την παραπομπή του τέως προέδρου σε δίκη για τέσσερα αδικήματα.

Η ψήφος είναι συμβολική, εφόσον η σχετική αρμοδιότητα δεν ανήκει στο Κογκρέσο, αλλά η έκθεση της Eπιτροπής που βασίστηκε σε 1.000 και πλέον συνεντεύξεις μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για τις δικαστικές αρχές.

Η χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, από την οποία απείχαν βουλευτές πιστοί στον τέως πρόεδρο, ήταν το κύκνειο άσμα του απερχόμενου Κογκρέσου, που παραδίδει τη σκυτάλη στους νεοεκλεγέντες στις 3 Ιανουαρίου.

  • Η παρακαταθήκη που αφήνει, όμως, μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια του Donald Trump για πολιτική επιστροφή.

Η Eπιτροπή ζήτησε την παραπομπή του Trump σε δίκη για παραβίαση τεσσάρων διατάξεων του ποινικού κώδικα.

Συγκεκριμένα,

  1. για παρεμπόδιση λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, κατηγορία που αναφέρεται στην προσπάθεια του Donald Trump να βάλει εμπόδια στην έκδοση του εκλογικού αποτελέσματος.
  2. για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση, κάτι που αναφέρεται στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών που ανέφεραν λάθος εκλογικά αποτελέσματα.
  3. για ψευδείς επίσημες δηλώσεις
  4. το σοβαρότερο: ζητείται η παραπομπή Trump σε δίκη με την κατηγορία της εξέγερσης.