Η αμερικανική Γερουσία διαπραγματεύεται για να υιοθετήσει νομοθετικό πακέτο αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, οι Βρυξέλλες αναστέλλουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας: Κυβερνήσεις και νομισματικές αρχές αποδεσμεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να στηρίξουν μια παγκόσμια οικονομία, σε παράλυση από την πανδημία του κορωνοϊού.

ΗΠΑ

Αμερικανοί γερουσιαστές ξεκίνησαν χθες σκληρές διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου του Covid-19, το οποίο οι Ρεπουμπλικανοί ελπίζουν να ψηφίσουν τη Δευτέρα παρά τις επιφυλάξεις των Δημοκρατικών.

Μόλις καταλήξουν οι συζητήσεις το Σαββατοκύριακο, το νομοσχέδιο μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία τη Δευτέρα, πριν σταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το σχέδιο έρχεται σε συνέχεια της έγκρισης την Πέμπτη από το Κογκρέσο ενός προγράμματος κοινωνικής πρόνοιας ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πανδημία Covid-19 έχει μολύνει περισσότερους από 14.600 ανθρώπους και έχει επιφέρει το θάνατο σε περισσότερους από 200 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Τα δρακόντεια μέτρα – κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων, αναστολή αερομεταφορών, παύση τουρισμού κ.λπ. – που λήφθηκαν για να ανακόψουν την πανδημία, προκάλεσε σε πολλούς κλάδους αβεβαιότητα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία πολλαπλασιάζει τις ανακοινώσεις της, προσφέρθηκε να στηρίξει δάνεια αυτοκινήτων και ακινήτων και να χορηγήσει δάνεια σε εταιρείες. Εφαρμόζει μια νέα διευκόλυνση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης χρέους, η οποία χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Την Κυριακή, μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε μηδέν και διευκρίνισε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο επίπεδο αυτό όσο διαρκεί η κρίση.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μέχρι στιγμής αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, επιλέγοντας μια άλλη πορεία σε διάφορα στάδια. Στις 12 Μαρτίου ανακοίνωσε κεφαλαιακή ελάφρυνση ύψους 120 δισεκ. ευρώ για τις τράπεζες, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απορρόφηση ζημιών τους ή για τη χρηματοδότηση πιστώσεων ύψους 1,8 τρισ. ευρώ. Την Πέμπτη η ΕΚΤ έβγαλε το «μπαζούκα», αποκαλύπτοντας ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους ανακοίνωσαν δια στόματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσαν χθες την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μέτρο άνευ προηγουμένου που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Η ρήτρα αυτή επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Η συγκεκριμένη ρήτρα προστέθηκε το 2011, εν μέσω της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Μία από τις υποχρεώσεις που θα οφείλουν πλέον να τηρούν οι χώρες είναι να μην ξεπερνά το δημόσιο έλλειμμα το 3% του ΑΕΠ τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here