της Ελενας Ερμείδου
Την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με την ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων για την ενδυνάμωση της αποταμίευσης σε συνδυασμό με μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιαγοράς προτείνει σε μελέτη του ΙΟΒΕ. Συστήνει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις ιδιωτών σε κινητές αξίες εγχώριων επιχειρήσεων με μορφή έκπτωσης στο φόρο εισοδήματος ή μείωση στο φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων, ανάλογη με το ύψος των επιλέξιμων επενδύσεων.
Κρίσιμης σημασίας οι τοποθετήσεις να γίνουν σε εγχώριες ή εγχώρια εγκατεστημένες εταιρείες με ισχυρό R&D, «πράσινη» αναπτυξιακή στρατηγική και επενδύσεις σε υποδομές.
Ειδικότερα ο IOBE προτείνει την θεσμοθέτηση νέας επικουρικής και σε μέτρα ενίσχυσης της προαιρετικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης. Η νέα επικουρική προτείνεται να είναι πλήρως κεφαλαιοποιητική, με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών αποταμίευσης και τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφορετικών προφίλ επενδύσεων μέσω των εργαλείων της κεφαλαιαγοράς και των θεσμικών επενδυτών. Η νέα επικουρική μπορεί να είναι προαιρετική για τους αγρότες, τους επιτηδευματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ η παροχή και η διαχείρισή της μπορεί να γίνει από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως είναι διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές κ.α, υπό ένα ενιαίο αυστηρό εποπτικό πλαίσιο.
Ο μηχανισμός ενίσχυσης της αποταμίευσης θα λειτουργήσει πλήρως με την θέσπιση φορολογικών κινήτρων στην προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση. Η πρόταση του ΙΟΒΕ περιλαμβάνει μείωση φόρου 25% για νέες αποταμιεύσεις έως 2.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και 3.000 ευρώ για οικογένεια ανά έτος. Τίθεται πλαφόν στη μείωση φόρου 500 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και 750 ευρώ για οικογένεια.
Η πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης επιτυγχάνει πολύ σημαντικές θετικές οικονομικές επιδράσεις . Ειδικότερα, δημιουργούνται αποθεματικά κεφάλαια άνω των 90 δισεκ. μέσα σε 40 χρόνια, εκ των οποίων αν τουλάχιστον το 50% επενδυθεί στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, οι εισροές θα υπερκαλύψουν τη συνολική κεφαλαιοποίηση που κατέγραψε η Ελληνική αγορά το 2018. Περίπου τα 80 δισεκ.θα προέλθουν από τα αποθεματικά της νέας επικουρικής. Ταυτόχρονα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί σε αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας κατά 1,5 π.μ. ή περίπου 100 χιλ. άτομα.
Εάν το 50% των νέων αποταμιεύσεων που προκύπτουν από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού κατευθυνθούν σε εγχώριες τοποθετήσεις, το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένο σε βάθος 40 ετών κατά 8,6 δισεκ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2016. Εάν το ποσοστό των εγχώριων επενδύσεων ανέλθει σε 75% των νέων αποταμιεύσεων, η μακροχρόνια επίδραση στο ΑΕΠ εκτιμάται σε περίπου 10,8 δισεκ.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ το δημοσιονομικό κόστος της μεταρρύθμισης είναι βιώσιμο σε σχέση με άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί και δεν έχουν αναπτυξιακά οφέλη όπως είναι το επίδομα σύνταξης, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ κ.α.
Insuranceworld.gr