Μια μεγάλη επενδυτική και επιχειρηματική κίνηση, ολοκληρώθηκε χθες λίγες μέρες πριν τις εκλογές από την Ιdeal Holdings, το πολυμετοχικό και εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας private equity fund.
  • Oι βασικοί μέτοχοι της Attica Πολυκαταστήματα, (δηλαδή οι Κ. Λαμπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης και Α. Σγουμπόπουλος) είχαν από καιρό έρθει σε συμφωνία με τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου για να  προχωρήσουν «εις γάμου κοινωνίαν» αλλάζοντας τα δεδομένα τόσο στο ελληνικό λιανεμπόριο όσο και στην Ideal Holdings.
Ήταν Νοέμβριος το -τόσο μακρινού πια- 2019 όταν στα Attica Stores μπήκαν επενδυτικά ο Όμιλος Λασκαρίδη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ο Γιάννης Σαραντίτης (W Marine Inc., W Real Estate κ.α.), ο Όμιλος Τσάκου, ο Ευτύχης Βασιλάκης αλλά και το επενδυτικό όχημα Virtus International Partners του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου που είχε συντονίσει και την όλη προσπάθεια.
Τώρα το σχήμα αυτό θα πάρει τα λεφτά του -φυσικά με κέρδος-  και η Ideal αποκτά πρόσβαση στην πραγματική οικονομία ενώ οι κκ Λαμπρόπουλος, Τσουβελεκάκης και Σγουμπόπουλος αποκτούν -ακόμη περισσότερα- χρήματα αλλά και μετοχές σ’ έναν ισχυρό επενδυτικό οργανισμό…

 

Η  IDEAL Holdings υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του 100% των μετοχών της KT Golden Retail Venture Limited.

Η KT Golden Retail Venture Ltd κατέχει το 100% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. (Attica Stores).

  • Mε βάση τη δομή της συναλλαγής η εξαγορά θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ με συνδυασμό τραπεζικού δανεισμού 65 εκατ. ευρώ αλλά και ιδίων κεφαλαίων 35 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην εισηγμένη με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων της Attica, αλλά και εξαγορά των ιδίων μετοχών που κατέχει η Ideal από τους μετόχους της Attica, με αποτέλεσμα αυτοί να αποκτήσουν το 17,36% της Ideal μετά την αύξηση…

 

  • Mε την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με συνολικά ετήσια έσοδα τα οποία θα ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ και EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ και με χαμηλό δανεισμό

 

  • Η  Attica Stores, λειτουργεί τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα, με παρουσία στην Αθήνα (Citylink, Golden Hall, The Mall) και στην Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos, Tsimiski).

 

Μέτοχοι στα πολυκαταστήματα Attica από τον Νοέμβριο του 2019, και έπειτα από ένα deal που και τότε είχε υλοποιήσει ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου με μοχλό το fund Virtus, είναι σημαίνοντα ονόματα στον ευρύτερο τομέα του επιχειρείν.

Στο μετοχικό σχήμα μετέχουν επίσης και οι ιδρυτές των πολυκαταστημάτων attica, με επικεφαλής τον διορατικό Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, πλαισιωμένο από τους Κωνσταντίνο Τσουβελεκάκη και Αλέξη Σγουμπόπουλο.

Όλα αυτά τα ονόματα θα αποκτήσουν και μετοχική παρουσία στην Ideal Holdings,όπου και θα τοποθετήσουν περί τα 35 εκατ. ευρώ για να λάβουν το 17,36%.
Στην Ideal συμμετέχει ήδη ο Όμιλος Δαυίδ Λεβέντη.
  • H IDEAL Ηoldings, μέσα από την επενδυτική αυτή κίνηση, επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο λιανικό εμπόριο (retail), έναν τομέα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ανοδική πορεία,  συνδεδεμένο με την δυναμική του τουρισμού και της γενικότερης οικονομίας της Ελλάδας.

Το τίμημα για την συναλλαγή των 100 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί  κατά 65 εκατ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό, ενώ από ίδια κεφάλαια θα καλυφθούν τα υπόλοιπα 35 εκατ. ευρώ.

H IDEAL θα προχωρήσει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

  • Και υπέρ των μετόχων της Attica, για τους οποίους και θα γίνει η έκδοση 7.869.000 νέων μετοχών στην τιμή των 4,15€ ανά μετοχή. Δηλαδή κατά -15,3% πιο χαμηλά σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στα 4,90 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι της attica θα αγοράσουν από την IDEAL τις 592.000 ίδιες μετοχές που κατέχει, στην τιμή επίσης των 4,15€ /μτχ.

Με την συναλλαγή αυξάνονται τα Ίδια κεφάλαια της IDEAL Holdings ενώ οι μέτοχοι της attica θα αποκτήσουν το 17,36% της IDEAL μετά την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Με αυτή την συμφωνία, η IDEAL Holdings μεγαλώνει και ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το μετοχικό της σχήμα με νέους ισχυρούς μετόχους.

Η παρούσα διοίκηση της Αttica, που συνέβαλε στην ανάπτυξη και μεγέθυνση της εταιρείας,  θα συνεχίσει να διοικεί την εταιρεία,  ενδυναμώνοντας παράλληλα τη διοικητική ομάδα της IDEAL.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικά Πολυκαταστήματα Δημοσθένης Μπούμης δήλωσε:

  •  «Είμαστε χαρούμενοι που γινόμαστε μέρος αυτού του επιτυχημένου ομίλου και κυρίως διότι γνωρίζουμε την επενδυτική του φιλοσοφία και τον στόχο του να δημιουργεί υπεραξίες. Πιστεύουμε ότι με την συνεργασία μας και με την συμπαράσταση των μετόχων μας, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε αξία στους μετόχους μας και θα προχωρήσουμε ταχύτερα στα επόμενα επενδυτικά μας βήματα. Ο κοινός μας στόχος είναι να συνεχίζουμε να έχουμε το attica στην κορυφή της προτίμησης καταναλωτών, προμηθευτών και εργαζομένων».

Ο Πρόεδρος της IDEAL Holdings και «ψυχή» του mega deal Λάμπρος Παπακωνσταντίνου σχολίασε:

  • «Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε την επένδυση της attica και να καλωσορίσουμε τα στελέχη, τους εργαζόμενους και τους μετόχους στην οικογένειά μας. Η συναλλαγή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την επενδυτική μας φιλοσοφία και την εστίασή μας σε εταιρείες που διαθέτουν: άριστο management, υγιή οικονομικά στοιχεία και ισχυρούς μετόχους που όλοι μαζί θέλουν να πορευτούν μαζί μας.
  • Η εξαγορά της attica είναι σημαντική, προσθετική στα κέρδη ανά μετοχή και δημιουργεί αξία για την IDEAL Holdings. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, ο στόχος για το 2023 θα είναι να προσεγγίσουμε τα 400 εκατ. σε κύκλο Εργασιών και τα 50 εκατ.  ευρώ σε EBITDA. Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε αναλυτικές πληροφορίες στους επενδυτές μας».

Η Δικηγορική Εταιρεία Potamitis Vekris ενήργησε ως νομικός σύμβουλος για την attica και η Δικηγορική εταιρία Souriadakis Tsibris ενήργησε ως νομικός σύμβουλος της IDEAL.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, που αναμένεται να ληφθούν κατά τους προσεχείς μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ