Ένας ισχυρός παίκτης στον κλάδος της Μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας μόλις γεννήθηκε και τυπικά. Μετά από χρονοβόρες – αλλά απαιτούμενες διαδικασίες – ο όμιλος Andromeda ανακοίνωσε επισήμως την ολοκλήρωση του γνωστού εδώ και καιρό deal, με την εξαγορά των Νηρέα και Σελόντα.

Η πρόσφατη εξαγορά ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2019, όταν ο Όμιλος Andromeda Seafood απέκτησε τα πλειοψηφικά μερίδια των δυο εταιρειών που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην αγορά και η συναλλαγή περιλαμβάνει τη συμμετοχή της AMERRA Capital Management LLC (σημερινού ιδιοκτήτη του Ομίλου Andromeda Seafood) ως μετόχου της ενοποιημένης επιχείρησης μαζί με την Επενδυτική Εταιρεία Mubadala.

Η συναλλαγή εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ για τις συγχωνεύσεις, σε συνέχεια της συμφωνηθείσας εκποίησης περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών.

Μεγάλες οι προκλήσεις

Πλέον, οι τρεις εταιρείες παραμένουν ξεχωριστές νομικές οντότητες και αποτελούν θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου Andromeda Seafood ο οποίος κατέχει ήδη σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού. Οι προκλήσεις στον κλάδο γενικότερα είναι μεγάλες και έντονες ιδιαίτερα από την γειτονική Τουρκία.

Αξιοσημείωτο είναι πως η Τουρκία μέσα σε μια δεκαετία αύξησε την παραγωγή της κατά 240% και το 2018 κατέγραψε ένα νέο ρεκόρ φτάνοντας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Turkstat, τους 193.595 τόνους.

Για το 2019, η παραγωγή τσιπούρας της Τουρκίας αναμένεται να ξεπεράσει τους 72.000 τόνους, ενώ για την ίδια περίοδο η παραγωγή λαβρακιού στην Τουρκία αναμένεται να κυμανθεί στους 82.000 τόνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, εισήχθησαν 11.713 τόνοι νωπών ψαριών από Τουρκία (4.100 τόνοι τσιπούρας, 6.313 τόνοι λαβρακιού και 1.300 τόνοι λοιπών νωπών ψαριών), που σχεδόν στο σύνολο τους επαναπροωθήθηκαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αισιόδοξη η νέα διοίκηση

Ο Alex Myers, CEO του Ομίλου Andromeda Seafood, τόνισε: «Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Νηρέα και της Σελόντα από την Andromeda σηματοδοτεί την έναρξη της επόμενης μέρας στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας με το όραμα να ηγηθούμε στη Μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε να δουλεύουμε μαζί, να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο, να ενδυναμώνουμε τις διαδικασίες μας, συνεχίζοντας να προσφέρουμε μια ιδανική γευστική εμπειρία μεσογειακών ψαριών στους πελάτες μας και τις οικογένειές τους. Καθώς ενώνουμε τις δυνάμεις των τριών εταιρειών μας, μοιραζόμαστε τις βέλτιστες πρακτικές και γινόμαστε πιο αισιόδοξοι από ποτέ για το μέλλον και τα αποτελέσματα που θα επιτύχει η ενοποιημένη εταιρεία».

«Αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή για τον Όμιλο Andromeda Seafood καθώς ολοκληρώνουμε την εξαγορά του Νηρέα και της Σελόντα και αμέσως αποκτούμε μια σημαντική θέση στη δυναμικά αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή αγορά ιχθυοκαλλιέργειας», δήλωσε ο Thor Talseth, Chairman του Ομίλου Andromeda Seafood.

«Η απόκτηση του Νηρέα και της Σελόντα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των προϊόντων, την καινοτομία και την αποδοτικότητα της παραγωγής συμπληρώνοντας τη μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία της Ανδρομέδας στον τομέα των εξαγωγών. Η ηγετική μας ομάδα θα επικεντρωθεί στην προσφορά ακόμη πιο βιώσιμων και καινοτόμων προϊόντων υψηλής ποιότητας στους πελάτες και τους καταναλωτές μας.», σημείωσε

Τέλος, ο Γιώργος Φραγκούλης αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου του Νηρέα Α.Ε. και αντίστοιχα ο Λεωνίδας Κολιούλης ορίζεται νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Σελόντα μετά τις αποφάσεις των Γ.Σ των εταιρειών αντίστοιχα.

Β.Κ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here