Το Συμβούλιο Εποπτείας της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των ΗΠΑ (FSOC) δημοσιοποίησε, χθες, την πρόταση του με οδηγίες για να καταστεί ευκολότερος ο καθορισμός μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για ρυθμιστική εποπτεία και νέες διαδικασίες για τον καλύτερο εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το Financial Stability Oversight Council που είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία των κινδύνων σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δημοσίευσε τις προτάσεις λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφότου δύο καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών προκάλεσαν τη μεγαλύτερη απειλή μετάδοσης από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen , έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των hedge funds, ως πιθανή πηγή χρηματοπιστωτικής αστάθειας λόγω της έλλειψης εποπτείας.

Σε δηλώσεις της στη συνεδρίαση του Financial Stability Oversight Council (FSOC) ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές, αλλά

  • “συνεχίζουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες”.

Αλλά η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα έδειξε ότι η “δουλειά των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών δεν έχει τελειώσει” και ότι χρειάζονται εποπτικές και ρυθμιστικές αλλαγές “ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη της έναρξης και της εξάπλωσης των χρηματοπιστωτικών αναταραχών από την πρώτη στιγμή”, δήλωσε η Yellen.

Το Συμβούλιο FSOC, στο οποίο προεδρεύει η Yellen και στo  οποίp συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerom Powell και επικεφαλής άλλων μεγάλων χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών, είχε τη δυνατότητα να χαρακτηρίζει μη τραπεζικές επιχειρήσεις ως συστημικά σημαντικές, αλλά αυτό έγινε πιο δύσκολο το 2019 με τις αλλαγές που έγιναν υπό την κυβέρνηση του Donald Trump.

Οι νέες οδηγίες καταργούν ορισμένα από τα “εμπόδια” και τις αντικαθιστά με μια διαδικασία που επιτρέπει στις υπό εξέταση επιχειρήσεις να έχουν σημαντική δέσμευση με τις ρυθμιστικές αρχές.

Το προτεινόμενο νέο πλαίσιο αξιολόγησης κινδύνων του FSOC αποσκοπεί στην ενίσχυση της ικανότητας του συμβουλίου να αντιμετωπίζει τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, εξετάζοντας ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, ιδρυμάτων και δραστηριοτήτων, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here