Το «φάντασμα» της ύφεσης και οι νέες αυξήσεις επιτοκίων τρομάζουν για ακόμη μια φορά τις αγορές. 

Η τράπεζα HSBC αφήνει ανοικτό το σενάριο για νέες πιέσεις στο ΑΕΠ της ευρωζώνης, καθώς το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει μείωση περισσότερο από 1% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έως το 2025.

Μια ύφεση στην Ευρώπη είναι “σίγουρα πιθανή”, αναφέρει η HSBC, προσθέτοντας ότι ο εταιρικός τομέας καθώς και οι “αρκετά υγιείς” ισολογισμοί περιορίζουν τον κίνδυνο κατάρρευσης. 

“Ο αντίκτυπος έχει καθυστερήσει γιατί, ενώ το κόστος του χρέους αυξάνεται, οι εταιρείες κερδίζουν επίσης περισσότερους τόκους στις καταθέσεις τους που αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα των επιδοτήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας”, δήλωσε ο Chris Hare, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC.

Η τράπεζα τονίζει ότι τα ταχέως αναπτυσσόμενα επιτόκια δανεισμού έχουν μεγαλύτερη σημασία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τις αντίστοιχες αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς τα τραπεζικά δάνεια αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του ευρωπαϊκού εταιρικού χρέους σε σύγκριση με τις εταιρείες των ΗΠΑ.

“Αλλά οι “πλεονάζουσες” καταθέσεις μειώνονται ενώ η επιβάρυνση από τα επιτόκια δανεισμού “ήρθε για να μείνει” όχι μόνο φέτος αλλά και τις επόμενες χρονιές” πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here