Σε ένα περιβάλλον με διατηρήσιμα υψηλά επιτόκια -και για το 2024- , με τις συστημικές τράπεζες να προσφέρουν επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις που κατά μέσον όρο δεν ξεπερνούν το 1%, οι επενδυτές οφείλουν να αξιολογήσουν μέσω ποιων τοποθετήσεων θαμπορούν να καρπωθούν ανταγωνιστικές αποδόσεις που θα καλύπτουν τον μέσο πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την HellasFin, εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, μία από τις κύριες επιλογές για τους επενδυτές είναι τα Έντοκα Γραμμάτια κρατών με χρονικό ορίζοντα από 3 μήνες έως 12 μήνες.

Οι τρέχουσες αποδόσεις τους κυμαίνονται από 3,5%-3,90% ανάλογα με την διάρκεια της έκδοσης και με τα τρέχοντα δεδομένα να υπερκαλύπτουν τον ελληνικό πληθωρισμό που σε μέσα επίπεδα βρίσκεται στο επίπεδο του 3%-3,2%.

 

Η συνειδητή αυτή επιλογή έχει εφαρμοστεί περισσότερο στις χρηματιστηριακές εταιρείες και στις ΕΠΕΥ και πολύ λιγότερο στις τράπεζες που για να προσφέρουν τα Έντοκα Γραμμάτια στους πελάτες τους έχουν ανώτερο όριο συμμετοχής τα 15.000 ευρώ.

  • Αντίθετα, σε εταιρείες όπως η HellasFin, δεν υπάρχει ανώτατο όριο συμμετοχής. Επιπρόσθετα η ίδια υπηρεσία προσφέρεται για διαθέσιμα επιχειρήσεων.

 

Σε αυτό το περιβάλλον οι τράπεζες δεν παρέχουν τα Έντοκα Γραμμάτια σε σημαντικό αριθμό πελατών τους αλλά έχουν διαφοροποιήσει την στρατηγική τους προσφέροντας αμοιβαία κεφάλαια καθώς και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα τα οποία προσφέρονται από την φύση τους με μακροχρόνιο ορίζοντα.

 

  • Σύμφωνα επίσης με στελέχη της HellasFin,  μία ακόμη συμπληρωματική υπηρεσία που προσφέρει για λογαριασμό των επενδυτών, είναι η προσφορά εκδόσεων Εντόκων Γραμματίων με εκδότες και από άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Θα πρέπει  επίσης να γίνει αντιληπτό ότι οι επενδυτές με σημαντικά κεφάλαια είναι σημαντικό να φροντίζουν για την διασπορά των κεφαλαίων τους ώστε να επιμερίζουν τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο.

Κάτι που  επιτυγχάνεται μέσω τοποθετήσεων σε Έντοκα Γραμμάτια που εκδίδουν τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

 

Δείτε την παρουσίαση των εντόκων γραμματίων της HellasFin από εδώ : www.hellasfin.gr/entoka-grammatia

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ