Τις εξελίξεις και την πρόοδο που έχει γίνει στην προσπάθεια δημιουργίας ενός Εθνικού Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης για τους απανταχού ανασφάλιστους και συμπληρωματικά για όσους θα ήθελαν να ενταχθούν κλαδικά, μετέφερε ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Γ.Σ.Ε.Ε. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, από το Συνέδριο της ΕΛΕΤΕΑ.

Μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin23 που διοργανώνεται από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr, ο κ. Καραγεωργόπουλος τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ενίσχυση του πρώτου πυλώνα ασφάλισης, καθώς και την δυσπιστία των εργαζομένων όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης.

Ωστόσο όπως είπε, παρά τις επιφυλάξεις η ΓΣΕΕ πήρε την απόφαση να συνδράμει στις διεργασίες για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου που θα λειτουργούσε ως «ομπρέλλα» στην ανάγκη να ασφαλιστούν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο που ξεκίνησε το 2018 και συνεχίστηκε το 2019 με επίσκεψη στον πρωθυπουργό, για να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο «δίχτυ ασφαλείας».

Ο κ. Καραγεωργόπουλος είπε ότι την πρόταση για Εθνικό Ταμείο, επαναφέρει η σε κάθε ΣΣΕ και επιτρέπει τη συμμετοχή με πρόσθετο ασφάλιστρο για άλλους κλάδους ή εργαζομένους εταιριών ώστε να ενταχθούν προαιρετικά. Η επιβάρυνση για τη δημιουργία του φορέα είναι μικρή με συμμετοχή 0,50% του εργαζομένου και 15 του εργοδότη, ώστε να καλύψει περισσότερους από 750.000 εργαζομένους με ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση ως κίνητρο για τους εργοδότες και με ατομικές μερίδες για τους ασφαλισμένους.

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ