Ένα έτος γεμάτο προκλήσεις! Έτσι προδιαγράφεται το 2024 για την Export Credit Greece, τη μετεξέλιξη της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων ΑΕ, στο «τιμόνι» της οποίας βρίσκεται ο CEO, κ. Γρηγόρης Σταματόπουλος. Ένα δυναμικό στέλεχος, που κατάφερε να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τη νέα χρονιά να αρχίσει να ξεδιπλώνει τα αποτελέσματα της δουλειάς που έχει προηγηθεί σε επίπεδο προϊόντων, υπηρεσιών και συνεργασιών προς όφελος των Ελλήνων επιχειρηματιών και της εξωστρέφειας της χώρας μας. Παράλληλα, στη συνέντευξή του στο ΙW μάς ανακοινώνει λεπτομέρειες και για τα δύο κορυφαία συνέδρια –το “TXF Global 2024, Export, Agency & Project Finance” και το “Prague Club Biennial Meeting” της Berne Union–, που θα τοποθετήσουν τη χώρα μας και την ECG στο επίκεντρο των εξαγωγικών πιστώσεων και του οικοσυστήματος των εξαγωγών, «καθώς θα έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση της σταθερότητας και της διαφάνειας του διεθνούς εμπορίου», όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Σταματόπουλος.

iw? Κύριε Σταματόπουλε, συναντιόμαστε στο τέλος μιας πολύ έντονης χρονιάς και η χώρα μας έτυχε μιας πολύ σημαντικής αναβάθμισης από τον οίκο Fitch, η οποία επισημοποιεί την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Μέσα σε αυτό το καλό κλίμα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων κατάφερε να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και τη σταδιακή του αναδιάρθρωση;

απ. Είμαστε στο τελικό στάδιο της υλοποίησης της μεταρρύθμισης και θα είμαστε έτοιμοι το 2024 για την κυκλοφορία των νέων προϊόντων, που έχουν στόχο την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας εξατομικευμένες λύσεις ασφάλισης, εγγύησης και χρηματοδότησης. Θα ήθελα να τονίσω ότι το 2023 αποτέλεσε μια χρονιά ορόσημο για την Export Credit Greece, καθώς η μεταρρύθμιση που στρατηγικά και με συγκεκριμένα βήματα οργανώσαμε έγινε πράξη. Μετεγκατασταθήκαμε σε ανακαινισμένα και βιώσιμα γραφεία, ενώ προχωρήσαμε στην πρόσληψη ιδιαίτερα καταρτισμένου νέου προσωπικού. Όλο το προσωπικό μας έχει λάβει μέρος σε εκπαιδεύσεις, σχεδιασμένες για τις συγκεκριμένες ανάγκες της θέσης εργασίας τους, που διεξάγονται από τον SACE, τον ομόλογο ιταλικό οργανισμό, που αποτέλεσε τον τεχνικό σύμβουλό μας και υποστήριξε τη μεταρρύθμισή μας. Η ομάδα έμπειρων επαγγελματιών μας στους τομείς των οικονομικών, του διεθνούς εμπορίου και της διαχείρισης κινδύνων συνεργάζεται στενά με τους εξαγωγείς για την παροχή εξατομικευμένων ασφαλιστικών και επενδυτικών λύσεων. Η ECG έχει δημιουργήσει συγκεκριμένο οργανόγραμμα, προκειμένου να λειτουργεί με διαφάνεια για όλες τις διαδικασίες της εταιρείας, ενώ είμαστε σε στάδιο υλοποίησης των νέων πολιτικών μας, ώστε να είμαστε σε συμμόρφωση με τις διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές υποχρεώσεις μας.

iw? Πού στοχεύει η μετεξέλιξη του Οργανισμού, ποια είναι η φιλοσοφία του;

απ. Η Export Credit Greece συνεισφέρει στο ελληνικό οικοσύστημα εξαγωγών υποστηρίζοντας τον επιχειρηματία, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα του θα είναι ασφαλή σε κάθε γωνιά του κόσμου. Στόχος μας είναι, και παραμένει, η ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, καθώς πιστεύουμε απόλυτα στη δύναμη των Ελλήνων εξαγωγέων. Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε τον επιχειρησιακό βραχίονα για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης και του εξωτερικού εμπορίου, μαζί με τους άλλους φορείς του Υπουργείου Εξωτερικών. Η φιλοσοφία μας είναι κάθε ελληνική επιχείρηση που θέλει να εξάγει να έχει τη δυνατότητα να το κάνει και η επιδίωξή μας είναι η επιτυχία των Ελλήνων επιχειρηματιών στον παγκόσμιο χάρτη. Προσφέρουμε χρηματοοικονομικά εργαλεία για την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη διεθνοποίηση της ελληνικής οικονομίας, παρέχουμε εξαγωγικές πιστώσεις, ασφαλιστική κάλυψη και εγγυήσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε έργα στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Συνοψίζοντας τη φιλοσοφία μας, θα έλεγα ότι μετατρέπουμε την αβεβαιότητα σε ευκαιρία, στηρίζοντας την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών. Για όλους.

iw? Ποιο είναι το δικό σας όραμα, η δική σας στοχοθεσία;

απ. Το δικό μου όραμα, η δική μου στοχοθεσία είναι η Export Credit Greece να πάρει τη θέση που της αξίζει δίπλα στους Ευρωπαίους ομολόγους της. Έτσι, λοιπόν, έχω ως μόνιμο στόχο να σκέφτομαι στρατηγικά για την πορεία της εταιρείας τα επόμενα 20-30 χρόνια. Έχω ως όραμα τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων, που, στην πλήρη ανάπτυξή του, θα έχει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων για κάθε επιχειρηματία, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης. Περαιτέρω, θα ήθελα η ECG να αποτελέσει ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για τη μεταρρύθμισή της.

iw? Αυτή τη χρονιά, όμως, δεν είχαμε μόνο καλές ειδήσεις. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται και ένας νέος πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη δεν φαίνεται να έχει ορίζοντα… Αυτή η διεθνής εικόνα έχει επηρεάσει και σε ποιον βαθμό το πλάνο δράσης της χρονιάς που ολοκληρώνεται;

απ. Η διεθνής εικόνα το 2023 είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται ορατό τέλος, ενώ έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες και έχει οδηγήσει σε βαθιά κρίση την Ευρώπη. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι ήδη αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αύξηση του πληθωρισμού και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε μια νέα περίοδο ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Περαιτέρω, η κατάσταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη είναι ιδιαίτερα τεταμένη, οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών κλιμακώνονται και δυστυχώς δεν διαφαίνεται άμεσο τέλος στις συγκρούσεις.

Το 2024 θα είναι μια κομβική χρονιά για την πορεία της ECG, αφού θα σηματοδοτηθεί από την κυκλοφορία στην αγορά των νέων μας προϊόντων σε συνεργασία με τις τράπεζες. Πρόκειται για προϊόντα εγγύησης που θα προσφερθούν για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής υποστήριξης για την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει τη δημιουργία του “Ukraine Facility”, ενός ειδικού χρηματοδοτικού μέσου που θα παρέχει οικονομική στήριξη στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας τόσο τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες ανάκαμψης όσο και τη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας. Η ECG παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις αναφορικά με το “Ukraine Facility”, μέσω συστηματικής παρακολούθησης της Ομάδας Εργασίας Εξαγωγικών Πιστώσεων του Συμβουλίου της ΕΕ, μέσω των συναντήσεων του Global Gateway Business Advisor Group, στο οποίο συμμετέχει με την ιδιότητα του παρατηρητή, αλλά και μέσω της συμμετοχής των στελεχών της σε συναντήσεις σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, όπως η παρακολούθηση της συντονιστικής συνάντησης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Συνεργαζόμαστε άλλωστε και με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Υπουργείου Εξωτερικών για την Ουκρανία, κ. Σπυρίδωνα Λαμπρίδη, πρέσβη ε.τ., με σκοπό να οργανώσουμε από κοινού τον στρατηγικό τρόπο δράσης μας, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το “Ukraine Facility”. Περαιτέρω, βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων της Ουκρανίας, “ECA Ukraine”, καθώς και με το “Advantage Ukraine”, την επενδυτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ουκρανίας, διερευνώντας δυνατότητες για συνεργασία. Καθώς έχουμε ως βασική αρχή ότι «ακολουθούμε τον εξαγωγέα», είμαστε σε επαφή με εξαγωγείς που, σύμφωνα με τα αρχεία μας, είχαν στο παρελθόν εξαγωγικό κύκλο εργασιών στην Ουκρανία και διερευνούμε τυχόν ενδιαφέρον τους. Λειτουργούμε άλλωστε και σύμφωνα με την αρχή “door-to-door”, προχωρώντας σε ενημέρωση των εξαγωγέων για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας και φυσικά ενημερώνουμε για οποιοδήποτε εξέλιξη σχετικά με την Ουκρανία και το “Ukraine Facility”, από την οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Σαν μια γενικότερη παρατήρηση, θα ήθελα να προσθέσω ότι ο σκοπός μας είναι να παρέχουμε υπηρεσίες και προϊόντα για να διευρύνουν τους ορίζοντές τους οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτός ελληνικών συνόρων, με ασφάλεια και σταθερά βήματα, και προχωράμε σε ασφάλιση για πολιτικούς, οικονομικούς και εμπορικούς κινδύνους, καθώς και για κάθε άλλο συναφή κίνδυνο, οι οποίοι συνδέονται με την εξαγωγική και επενδυτική δραστηριότητα και την εν γένει διεθνή δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Οπότε είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις ακόμη και σε περιόδους έντονων διεθνών προκλήσεων.

Περισσότερα στο insuranceworld.gr