Η επενδυτική εταιρεία του Γουόρεν Μπάφεt, Berkshire Hathaway αύξησε τα μερίδιά της σε πέντε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους της Ιαπωνίας, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στις αρμόδιες αρχές. Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’80 ο μεγαλοεπενδυτής εισέρχεται τόσο δυναμικά στην αγορά της Ιαπωνίας με στόχο τις εκδόσεις στα σταθερότερα ιαπωνικά ομόλογα.

Η Berkshire Hathaway του 92άχρονου επενδυτή αγόρασε για πρώτη φορά μερίδια σε εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας, γνωστούς ως «sogo shosha» τον Αύγουστο του 2020, αποκτώντας περίπου το 5% καθεμίας από τις εταιρείες με μελλοντική μεριδίου έως το 10%.

Οι οίκοι συναλλαγών, οι οποίοι επενδύουν σε πρότζεκτ πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν ανακοινώσει ιδιαίτερα ισχυρά αποτελέσματα τα τελευταία τρίμηνα, μετά την εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων. Η Mitsui ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 140 δισ. γιεν (1 δισ. δολ.) νωρίτερα τον Νοέμβριο, λόγω κερδών που αποκόμισε από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας. Πρόσφατα αγόρασε μερίδιο και σε εταιρία ημιαγωγών στην Ασία.

Η ασφαλιστική του ομίλου της Berkshire, National Indemnity, αύξησε το ποσοστό της στην Mitsubishi Corp. στο 6,59% (από 5,04% προηγουμένως), σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στις ιαπωνικές αρχές. Η εταιρεία αύξησε επίσης τα ποσοστά της στις Marubeni, Itochu, Mitsui και Sumitomo. Σε ανακοίνωσή της το 2020, η Berkshire ανέφερε ότι μπορεί να αυξήσει τις συμμετοχές της σε οποιαδήποτε από τις εταιρείες έως και 9,9%.

Η μετοχή της Mitsubishi κέρδισε έως και 3,6% μετά την ανακοίνωση της είδησης, με τη μετοχή της Marubeni να ενισχύεται έως και κατά 3,4%, ενώ ο τίτλος της Sumitomo κέρδιζε 2,2%.

Στην ασιατική αγορά, η Berkshire Hathaway απέκτησε πρόσφατα μερίδιο αξίας 5 δισ. δολαρίων στον κολοσσό των ημιαγωγών Taiwan Semiconductor Manufacturing το τελευταίο τρίμηνο, σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί από την φθηνή της αποτίμηση την τρέχουσα περίοδο, αλλά και από την τεχνολογική της καινοτομία και τα ισχυρά θεμελιώδη οικονομικά της στοιχεία.

Η Berkshire Hathaway εξετάζει μια πιθανή έκδοση ομολόγων σε γιεν, σύμφωνα με σημείωμα της Mizuho Securities Co., καθώς οι δανειολήπτες προτιμούν τη σχετικά σταθερή ιαπωνική πιστωτική αγορά εν μέσω αστάθειας στη διεθνή αγορά χρέους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here