Μυστήριο καλύπτει το περιστατικό των απανωτών εκρήξεων που κατέστρεψαν τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου του του Nord Stream 1 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, οι (αντ)ασφαλιστές επιχειρούν να λύσουν τον γρίφο του τρόπου με τον οποίο θα ανταποκριθούν σε πιθανές αξιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Munich Re και τα συνδικάτα στην αγορά των Lloyd’s του Λονδίνου είναι μεταξύ των μεγάλων underwriters για τον Nord Stream 1, ενώ δεν έχει καταστεί σαφές εάν θα ανανεώσουν τις καλύψεις.

Εάν τα συμβόλαια δεν ανανεωθούν, η προοπτική να επισκευαστεί και να επανεκκινηθεί ο αγωγός που θα φέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα ολοένα και απομεκρύνεται.

Ακόμη και πριν εντοπιστούν οι διαρροές, οι προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 είχαν διακοπεί ως αποτέλεσμα μιας διαφωνίας σχετικά με τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία. σημειωτέον,  ο νέος αγωγός Nord Stream 2 δεν είχε ξεκινήσει ακόμη τις εμπορικές παραδόσεις.

Αν και δεν έχει υποβληθεί ακόμη κάποια αξίωση για τη ζημιά και τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού, άνθρωποι που έχουν καλή πληροφόρηση για την υπόθεση, ανέφεραν στο Reuters, ότι οι undewriters του Nord Stream 1 ενδέχεται να προχωρήσουν σε αμφισβήτηση οποιωνδήποτε αξιώσεων, με το σκεπτικό ότι η ζημιά ήταν πράξη αυτο-δολιοφθοράς ή πολέμου, που δεν καλύπτονται γενικά από την ασφάλιση.

Εν μέσω εικασιών για το ποιος βρισκόταν πίσω από υποτιθέμενη δολιοφθορά που διέκοψε τους αγωγούς, εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δανική αστυνομία δήλωσε στις 18 Οκτωβρίου ότι η ζημιά στον Nord Stream 1 προκλήθηκε από ισχυρές εκρήξεις.

Περισσότερα στο insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here