Το καμπανάκι του κινδύνου για ενδεχόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας κρούει η Goldman Sachs σε νέα της ανάλυση, προβλέποντας πως η έκθεση της Κομισιόν που θα δημοσιευτεί στις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να εκφράζει την σοβαρή της ανησυχία για τις εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, ιδιαίτερα μετά τις κυβερνητικές παροχές. Οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις της Κομισιόν θα περιλαμβάνουν συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες πρέπει να τροποποιήσουν τα δημοσιονομικά τους σχέδια στα προγράμματα σταθερότητας του προϋπολογισμού του 2020 (που θα υποβληθούν έως τις 15 Οκτωβρίου) προκειμένου να βελτιωθεί η τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Επιπρόσθετα, εκτιμά πως η αξιολόγηση της Κομισιόν θα είναι αρνητική για το πρόγραμμα σταθερότητας της Ιταλίας ενώ ουδέτερη θα είναι η στάση της σχετικά με τα δημοσιονομικά σχέδια της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Goldman Sachs, οι διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και των κυβερνήσεων της νότιας Ευρώπης σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά σχέδια,αποτέλεσαν πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές και αποτέλεσαν τον καταλύτη για αναταραχές στις αγορές.

Η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πως η Κομισιόν προβλέπει

  • επιδείνωση του ισοζυγίου της κυβέρνησης από το 2018 έως το 2020 τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία, ενώ εκτιμά
  • πως θα υπάρξει επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης και των πέντε χωρών της ευρωπεριφέρειας (Ελλάδα, Ιταλία,  Ισπανία, Πορτογαλία, και Κύπρος).

Σε όλες τις χώρες η Κομισιόν προβλέπει αύξηση των κυβερνητικών δαπανών, κυρίως λόγω των υψηλότερων μισθών, των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Σε ότι αφορά τα φορολογικά, η Ελλάδα αναμένεται να εφαρμόσει σημαντικές μειώσει φόρων το διάστημα 2019-2020, ενώ στην Κύπρο τα φορολογικά βάρη αναμένεται να αυξηθούν. Επίσης, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αξιολόγηση της Κομισιόν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αναμένεται να είναι η εξής:

Παρά την πρόβλεψη για μεγάλο δημοσιονομική χαλάρωση, η Κομισιόν θα εκτιμήσει ότι: α) η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για τον πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και το 2020, (β) οι ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης παραμένουν κάτω από το επίπεδο του 15% του ΑΕΠ και (γ) το cash buffer καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσει της Ελλάδας έως τα μέσα του 2021.

Πάντως, όπως προειδοποιεί η G.S, η Κομισιόν είναι πιθανό να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για δημοσιονομικό εκτροχιασμό οι οποίοι δεν οφείλονται μόνο στις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, αλλά και στις πρόσφατες παροχές της ελληνικής κυβέρνησης όπως οι αυξήσεις της απασχόλησης στον Δημόσιο τομέα, των μισθών και των δημοσίων δαπανών. Η Κομισιόν πάντως θα λάβει υπόψη την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων τα τρία τελευταία χρόνια, κάτι που δίνει στην ελληνική κυβέρνηση κάποια περιθώρια δημοσιονομικού ελιγμού.

Τέλος, στην ανάλυση της G.S. επισημαίνεται πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο η ανάπτυξη σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο αναμένεται να ανακάμψει στο β’ εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, σε ένα σενάριο πιο αδύναμης ανάπτυξης, οι δημοσιονομικές προοπτικές των χωρών αυτών θα επιδεινωθούν και μία τέτοια εξέλιξη θα “χτυπήσει” την επενδυτική εμπιστοσύνη περισσότερο στην Ελλάδα από ότι στις υπόλοιπες χώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here