Γράφει η «ξενοδόχος»

Από τη μία χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική κάνοντας λόγο για υπέρμετρα κόστη και μονοπωλιακές καταστάσεις στα ελληνικά αεροδρόμια κι από την άλλη θέλει «Ελλάδα».

Ο λόγος για την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική χαμηλού κόστους, τη Ryanair, της οποίας η διοίκηση θα βρεθεί αύριο Τρίτη στα Χανιά προκειμένου να παρουσιάσει το  αναπτυξιακό της πλάνο για τον προορισμό, ο οποίος κατατάσσεται σε αυτούς που μπορούν να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών και κατά τη διάρκεια της χαμηλής σεζόν.

 

  • Τα σχέδια τους λοιπόν για τί μπορούν να κάνουν στα Χανιά θα παρουσιάσουν αύριο Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου,   ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής κ. Eddie Wilson και η κυρία Chiara Ravara, διευθύντρια πωλήσεων, marketing και διεθνούς επικοινωνίας της  εταιρίας, ζητώντας για μία ακόμη φορά κίνητρα για χαμηλότερες χρεώσεις.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των τριών Επιμελητηρίων Χανίων (Επιμελητήριο Χανίων, Τμήμα Δ.Κρήτης ΤΕΕ και Τμήμα Δ.Κρήτης Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος), που εκπροσωπούν θεσμικά την οικονομική, επιχειρηματική και τεχνική κοινότητα της περιοχής, με στόχο να πεισθούν οι φορείς να πιέσουν ακριβώς προς την κατεύθυνση της παροχής κινήτρων σε κεντρικό επίπεδο προς την κυβέρνηση.

 

Η Ryanair διαθέτει από το 2011  παρουσία στα Χανιά, έχοντας ήδη μεταφέρει 3,5 εκατομμύρια επιβάτες και υποστηρίξει περίπου 700 θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα διαθέτει και τοπική βάση από το 2013, «την οποία δυστυχώς πλέον υπολειτουργεί μόνο κατά τη θερινή περίοδο με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό αεροσκαφών», όπως αναφέρεται σχετικά, ενώ πάντα έχει στο τραπέζι τον περαιτέρω περιορισμό των δρομολογίων εφόσον άλλες αεροπορικές συνδέσεις, σε άλλα αεροδρόμια, μπορεί να είναι πιο αποδοτικές.

Αυτό άλλωστε έγινε το 2018, όταν η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει τη βάση της στα Χανιά για να επανέλθει το 2021, βλέποντας την υψηλή ζήτηση.

Πάντως αυτή την στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα πλέγμα κινήτρων για το χειμώνα, το οποίο μένει να φανεί το επόμενο διάστημα πώς θα εξειδικευθεί και θα υλοποιηθεί.

Από την πλευρά τους, οι φορείς στα Χανιά επισημαίνουν ότι «καθώς οι στιγμές είναι κρίσιμες και η ευθύνη όλων μας ιστορική, οι θεσμικοί φορείς της οικονομικής, τεχνικής και επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων πιστεύουμε ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές δράσεις, εξωστρεφείς διάλογος και εθνική συνεννόηση, για την εγγύηση του μέλλοντος της κοινωνίας μέσα από την ανάπτυξη της εθνικής και περιφερειακής μας οικονομίας».