«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ τα επιτόκια δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ευρωζώνη έχουν υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Το γεγονός αυτό προετοιμάζει τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας μόλις ελεγχθεί η πανδημία και επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Δυστυχώς στην Ελλάδα ένας συνδυασμός παραγόντων, από το ποσοστό ρεκόρ των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το σοβαρό πρόβλημα κερδοφορίας των συστημικών τραπεζών, κρατάει τα επιτόκια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, πολλαπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης αλλά και χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία που δοκιμάστηκαν από την προηγούμενη οικονομική κρίση.

Ερωτάται η ΕΚΤ:

Ποιές πρωτοβουλίες πρέπει να αναδειχθούν και τι μέτρα να εφαρμοστούν για να πέσουν σύντομα τα ελληνικά επιτόκια σε ανταγωνιστικά επίπεδα; Μπορεί και υπό ποιές προϋποθέσεις η χρηματοδότηση, της ελληνικής οικονομίας με ανταγωνιστικούς όρους και των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών (στεγαστικά δάνεια) να επιτευχθεί έγκαιρα ώστε να μην υπάρξουν χρηματοπιστωτικά εμπόδια στη μετά COVID-19 ανάκαμψη;»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here