Η εικόνα στην αγορά είναι ξεκάθαρη. Η εστίαση καταγράφει πτώση του τζίρου περί το 60% ενώ υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι αυτής, όπου η μείωση ξεπερνά το 90%.

Σε κλαμπ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, κλπ, η μείωση του τζίρου φτάνει το 95%». Πρόκειται για κλάδο που αριθμεί 45.000 καταστήματα, με τα μισά σχεδόν καταστήματα να βρίσκονται στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το γ’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 1.580.633.291 ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου (69,5%), ενώ η μικρότερη μείωση (0,8%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (94,7%) και η μικρότερη μείωση (2,2%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Στο Banks.com.gr μίλησε ο κ. Γιώργος Καββαθάς: Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Κατά τον ίδιο, τα νέα λουκέτα είναι προ των… θυρών. Ως επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας έχει απευθυνθεί τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον διοικητή του ΟΑΕΔ, με ουσιώδεις και καταλυτικές προτάσεις για επιδοτούμενα προγράμματα, ώστε να δοθεί “ανάσα” στις επιχειρήσεις του κλάδου. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, μετά το πρώτο lockdown και την κακή επανεκκίνηση, καταγράφηκε μία μεσοσταθμική μείωση του κύκλου εργασιών, της τάξης του 55-57%.

“Υπάρχει μία ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο lockdown. Στο πρώτο μπόρεσαν οι επιχειρήσεις, με την όποια δυνατότητα, να ανταποκριθούν εξ ιδίων στις αυξημένες απαιτήσεις εξόδων, τώρα το δεύτερο lockdown είναι καταστροφικό, εκτός εάν εξαγγελθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης”, είπε ο κ. Καββαθάς.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ανέφερε ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να επιδοτηθεί ο κλάδος μέσα από ειδικό πρόγραμμα επιδότησης με το 30% επί του τζίρου της περασμένης χρονιάς, μία εκτιμώμενη δαπάνη -που όπως- ανέρχεται στα 150-170 εκατ. ευρώ.

Στις πρωτοβουλίες του περιλαμβάνεται και η επικοινωνία που είχε με τον διοικητή του ΟΑΕΔ προτείνοντας ένα κλαδικό πρόγραμμα για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων βρίσκεται σε αναστολή και θα πρέπει να διακρατηθεί και στη συνέχεια. Με όλες τις παραπάνω προτεινόμενες παρεμβάσεις, ο κ. Καββαθάς εκτίμησε ότι κάπως έτσι θα δινόταν το έναυσμα για να διασωθούν τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με μέτρα στήριξης όπως η μείωση των ενοικίων.

Δίνοντας μία ευρύτερη εικόνα για τον κλάδο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ εκτίμησε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. “Υπό κανονικές συνθήκες, παραδοσιακά μετά τις γιορτές, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, παρατηρείται κάμψη στην εστίαση. Μετά το lockdown στο επόμενο δίμηνο τα φαινόμενα θα είναι ακόμη πιο έντονα.

Ο κάθε ένας ιδιοκτήτης που διατηρεί επιχείρηση, ανοιχτή ή κλειστή, έχει πάγια έξοδα (ΕΝΦΙΑ, Φόρος Εισοδήματος, ενοίκια, δώρο Χριστουγέννων κτλ.) Ληξιπρόθεσμες οφειλές, συσσώρευση ζημιών (Απρίλιο, Μάη) και το 2021 που θα είναι επιβαρυμένο επιδημιολογικά, θα προκαλέσουν το πρώτο εξάμηνο του έτους, μεγαλύτερη συρρίκνωνση εργασιών και θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη νέων λουκέτων στην αγορά” εκτίμησε.

Ο κ. Καββαθάς διαβλέπει φως στο τούνελ το 2022 με μία σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας για έναν τεράστιο κλάδο 80.000 επιχειρήσεων, με 330.000 εργαζομένους και άλλους 100.000 που θεωρούνται συν-βοηθούντα μέλη στις πιο οικογενειακές επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

COBA20: Θεσμικοί παράγοντες ανέδειξαν τα προβλήματα του κλάδου της εστίασης στην κλειστή συνάντηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ