Νίκη Γιαβρόγλου, CEO, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια ΑΕ

Το ασταθές φορολογικό περιβάλλον, σίγουρα, αποτελεί πρόκληση, καθώς και η αναδρομικότητα κάποιων σχετικών αποφάσεων. Σίγουρα, επίσης, τα τελευταία χρόνια, έχει επέλθει πρόοδος, ωστόσο εξακολουθούν και υφίστανται κάποιες υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στα περιθώρια κέρδους οι οποίες, ουσιαστικά, τιμωρούν το υγιές επιχειρείν.

Υπάρχει, επίσης, σοβαρό πρόβλημα στην εξεύρεση ορθά καταρτισμένου προσωπικού, είτε πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη είτε για χαμηλόβαθμα. Και αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με τις προσφερόμενες απολαβές, υπάρχει γενικότερα αυξημένη ζήτηση και μειωμένη προσφορά στα στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ωστόσο, δεν αφορά το σύνολο της αγοράς, αλλά είδη όπως τα δικά μας (βρώσιμα έλαια και ελαιούχοι σπόροι). Αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός προκύπτει από τη μη απόδοση ΦΠΑ από σχήματα τύπου καρουζέλ, με αποτέλεσμα να διοχετεύονται στην αγορά προϊόντα πολύ κάτω του δικού μας κόστους. Κάποιοι επωφελούνται ενώ και το κράτος στερείται φορολογικών εσόδων. Το πρόβλημα αυτό έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τις νόμιμες επιχειρήσεις.

Στο δικό μας κλάδο, σίγουρα, το τελευταίο στοιχείο περί αθέμιτου ανταγωνισμού είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς εάν η Πολιτεία δεν λάβει μέτρα, είναι πιθανό, στο μέλλον, κάποιοι «παίκτες» της αγοράς να μην καταφέρουν να επιβιώσουν. Για εμάς που δραστηριοποιούμαστε και στον χώρο του ελαιολάδου, πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν και οι διεθνείς τιμές, οι οποίες τα δύο τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων στους κωδικούς αυτούς. Δυστυχώς, οι τιμές παραγωγού, ακόμη και στη χώρα μας, καθορίζονται από το ύψος της σοδειάς της μεγαλύτερης παραγωγού χωρας, της Ισπανίας!

Θεωρούμε, επίσης, ότι, στο μέλλον, πράγματι, τα κριτήρια ESG θα παίζουν καθοριστικό ρόλο, ακόμη και στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Εμείς, αν και μη εισηγμένη εταιρεία, μέσω της συμμετοχής μας στην Πρωτοβουλία Ελλα-Δικά Μας, όχι μόνο πληρούμε το minimum που απαιτεί το συγκεκριμένο πρότυπο, αλλά έχουμε πιστοποιηθεί με το Πρότυπο Ethos (επίπεδο Gold). Πρόκειται για ένα Πρότυπο Αξιολόγησης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων, που εκπονήθηκε από κοινού από το CSR HELLAS (Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) και την EUROCERT, εστιάζοντας στις βασικές αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σίγουρα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρέασαν, και εξακολουθούν κι επηρεάζουν, την εταιρεία μας, που επιθυμεί να έχει περισσότερο εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι εμπόλεμες καταστάσεις στην Ουκρανία, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν οδηγήσει σε παύση των εξαγωγών μας προς τις ευρύτερες αυτές περιοχές. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε η διεθνής κοινότητα να δίνει άμεση λύση σε κανένα από τα παραπάνω θέματα. Ως εκ τούτου, είμαστε εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να αναζητήσουμε νέες αγορές.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας ακόμη παράγοντας ο οποίος θα επηρεάσει όλους τους κλάδους της οικονομίας, περιλαμβανομένου και του κλάδου των τροφίμων. Οι επιχειρήσεις πρέπει, πλέον, να κινούνται με πολύ πιο ταχείς ρυθμούς σε σχέση με παλιότερα, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι επίσης πολύ γρήγορες και συμβάλλουν στην αύξηση του ανταγωνισμού.

Όσον αφορά τους βασικούς άξονες της στρατηγικής μας, θεωρούμε ότι η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος όχι μόνο για τη δική μας εταιρεία, αλλά και γενικότερα. Επενδύουμε στις εξαγωγές μέσω των συμμετοχών μας σε διεθνείς κλαδικές εκθέσεις και σε επιχειρηματικές αποστολές φορέων όπως το Enterprise Greece, το ΕΒΕΑ, ο ΣΕΒΕ και ο ΣΕΒ. Πρέπει να αυξηθεί το πελατολόγιο, όχι μόνο για να αντισταθμίσει κανείς την απώλεια του κύκλου εργασιών που προέρχεται από τις αυξημένες τιμές των προϊόντων, αλλά γιατί είναι αναγκαία συνθήκη προκειμένου να αναπτυχθούμε περαιτέρω στο προσεχές μέλλον.

Η διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό είναι άλλος ένας βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε, επενδύοντας στη δημιουργία νέων προϊόντων με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες, προϊόντα δηλαδή ωφέλιμα για την υγεία. Για τον λόγο αυτό, έχουμε συστήσει τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης, με άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ