Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν. Οι νομοθέτες όμως συνεχίζουν να εξυπηρετούν, κατά προτεραιότητα, τα συμφέροντα του -ιδιωτικού πλέον εδώ και πολλά χρόνια- ΟΠΑΠ.

Οι «φιλικές πιέσεις» της διοίκησης του ΟΠΑΠ προς τους εκδότες και διευθυντές εφημερίδων και ιστοσελίδων, οι «χαρούμενες συναναστροφές» με πολιτικούς όλων των παρατάξεων, η «δημιουργική, αμοιβαίως επωφελής» συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, τελικά αποδίδει καρπούς.

Οι ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές που φωνάζουν την αλήθεια, απλώς χάνονται κάτω από τις πιέσεις και τους ήχους της γιορτής.

Η Ελληνική Βουλή νομοθετεί με πρώτο κριτήριο την εξυπηρέτηση του ΟΠΑΠ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο νόμος για τις μόνιμες άδειες στα τυχερά παιχνίδια on line που θα ψηφιστεί από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ένα σοβαρό ποσό εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό από το «άνοιγμα της αγοράς» των on line  τυχερών παιχνιδιών.

Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με αυτή την πρόθεση.

Το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν ανοίγει όμως την αγορά.  Απλώς επιχειρεί να επαναφέρει στη νομιμότητα τα –σήμερα εκτός νόμου– διαδικτυακά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

H Δικαιοσύνη

Εδώ και ένα μήνα, από τις 11 Σεπτεμβρίου, καθαρογράφηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμό 1333/2019.

Από τις 11 Σεπτεμβρίου 2019 , ο ΟΠΑΠ λειτουργεί παράνομα. Χωρίς άδεια.

Ο Κανονισμός του ΟΠΑΠ έχει ακυρωθεί, από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως φυσικά ακυρώθηκε και η σχετική απόφαση της Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)..

Ωστόσο, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) δεν αντιδρά. Θεωρητικά, εφόσον κρίθηκε παράνομη η λειτουργία του ΟΠΑΠ, θα έπρεπε η εταιρεία να μπει στη «μαύρη λίστα» και να σταματήσει να προσφέρει on line παιχνίδια. Αν όμως έμπαινε ο ΟΠΑΠ στη «μαύρη λίστα», θα αποκλείονταν για  ένα χρόνο. Δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια για ένα χρόνο.

Ο νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή, λύνει το πρόβλημα: Του ΟΠΑΠ όχι της νομιμότητας.

Εφόσον τελικά ψηφιστεί ο νόμος, ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να λάβει άδεια μεταβατικής περιόδου και να συνεχίσει να λειτουργεί νόμιμα.

Αργότερα -δεν υπάρχει βιασύνη- όταν είναι έτοιμος ο νέος Κανονισμός, ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να ζητήσει μόνιμη άδεια.

Επιπλέον το νέο νομοθέτημα λύνει ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα: Του ΟΠΑΠ όχι της νομιμότητας. Μεταβιβάζει φορολογικές υποχρεώσεις από την εταιρεία στους πράκτορες. Με γρήγορες και συνοπτικές διαδικασίες..

Το ενδιαφέρον της Πολιτείας, για τον ΟΠΑΠ, δεν σταματά εδώ.

Ο συνδυασμός υψηλής φορολογίας και υψηλού κόστους για την απόκτηση άδειας, στοχεύει στη δημιουργία μια ολιγοπωλιακής αγοράς, που θα αφορά πολύ λίγες, πολύ συγκεκριμένες, θεωρητικά «μεγάλες» εταιρείες. Όπως ακριβώς επιθυμούν η διοίκηση και οι μεγαλομέτοχοι του ΟΠΑΠ.

Το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, αυτό της «μαύρης» παράνομης αγορά ηλεκτρονικού τζόγου, θα συνεχίσει να υπάρχει…. Και θα αυξηθεί.

Τα δεδομένα

Το σύνολο των ποσών που παίζονται στο διαδίκτυο ανέρχεται 9 δις. ευρώ και το συνολικό GGR (τα μικτά κέρδη των εταιρειών) υπολογίζεται από 7% έως 9%,  δηλαδή κοντά στα 600 εκ. ευρώ.

Από αυτά, το 2018 δηλώθηκαν επίσημα τα 390 εκατομμύρια και κάτι ψιλά ως μικτά κέρδη. Από αυτά, περίπου 150 εκατ. Ευρώ αποτελούν έσοδα από το  φόρο παιγνίων για το ελληνικό δημόσιο.

Ένας κακός νόμος μπορεί να μικρύνει τη νόμιμη  αγορά και να αυξήσει την παράνομη. Εταιρείες που θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες vpn θα προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις (μεγαλύτερες των νομίμως φορολογούμενων εταιρειών) και φυσικά θα κερδίζουν μερίδια αγοράς.

Μια μικρή αγορά λίγων παικτών, εκτός από την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, φέρνει λιγότερα έσοδα συνολικά στην αγορά, στα σωματεία και τη διαφήμιση.

  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα της -ακριβώς αντίστροφης πραγματικότητας- έχουμε στην πιο ανεπτυγμένη αγορά της Ευρώπης, το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς για μια εταιρεία δεν ξεπερνά το 14%.

Αν συνέβαινε και στην Ελλάδα το ίδιο, θα λειτουργούσαν περισσότερες αγορές, περισσότερες εταιρείες, περισσότερα οφέλη προς τις συμπληρωματικές βιομηχανίες και περισσότερα έσοδα προς το κράτος.

Η ελληνική πραγματικότητα

Ο ΟΠΑΠ όμως δεν θέλει μια μεγάλη ανταγωνιστική αγορά.

Προτιμά ένα ελεγχόμενο πεδίο με 3-4 ανταγωνιστές, για να μπορεί να «συνεννοηθεί».  Έτσι όμως δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και φυσικά οι παίκτες θα καταφύγουν στο παράνομο -πλην όμως αποδοτικότερο- on line στοίχημα.

To ερώτημα όμως δεν είναι τι θέλει ο ΟΠΑΠ. Το ερώτημα είναι τι θέλει η κυβέρνηση, η Ελληνική Πολιτεία, η ελληνική κοινωνία και πως τελικά νομοθετούν οι ταγοί της…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ