Μεγάλη μέρα σήμερα για επενδυτές, τραπεζίτες και κυβερνήσεις, καθώς, αναμένονται στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και μία πρώτη γεύση για το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας, μετά τους πακτωλούς κεφαλαίων που δαπανήθηκαν σε αυτή την προσπάθεια με περικοπή των επιτοκίων και αγορές ομολόγων από την Fed και τις Κεντρικές Τράπεζες.

Τα στοιχεία έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί:

Πρώτον, η Fed στις ΗΠΑ, συναρτά την επιτυχία των κινήσεών της με την αύξηση στις θέσεις εργασίας που υπολείπονται κατά 7 εκ. σε σχέση με τα επίπεδα πριν την πανδημία. Κι έχει ήδη δώσει το μήνυμα ότι αν δεν φθάσουν οι νέες θέσεις εργασίας στο επιθυμητό επίπεδο, δεν πρόκειται να σταματήσει τις ενέσεις ρευστότητας. Και οι αποφάσεις της Fed επηρεάζουν τη διεθνή οικονομία και φυσικά και την Ευρωζώνη.

Δεύτερον, γιατί η ΕΚΤ έχει εναρμονιστεί επιτέλους και σε επίπεδο timing με τις επιλογές της Fed και μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει. Αλλά το πρόγραμμα της ΕΚΤ ευνοεί ιδιαίτερα την πολιορκούμενη ελληνική οικονομία η οποία μετά από κρίση μεγάλης διάρκειας έπεσε και αυτή στις δαγκάνες της πανδημίας. Συνεπώς οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών έχουν μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία και όλοι οι κλάδοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή.

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ λοιπόν (πλην της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα), αναμένεται σύμφωνα με τους αναλυτές, να δείξουν μια αύξηση περίπου κατά 690.000 θέσεις τον Ιούνιο, δηλαδή μία μικρή αύξηση από τις 559.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο, με την ανεργία να πέφτει στο 5,7% στις ΗΠΑ.

Επενδυτές και traders θα ψάξουν για φρέσκα στοιχεία σχετικά με το πότε η Fed θα αλλάξει την πολιτική της, αλλά η βραχυχρόνια κατεύθυνση στην αγορά μετά τις ανακοινώσεις δεν σχετίζεται απαραίτητα με αυτό.

Έχει παρατηρηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις τα στοιχεία να μην είναι καλά και οι αγορές να πανηγυρίζουν γιατί περιμένουν νέο χρήμα από τη Fed ή και το αντίθετο. Να υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί στις προσλήψεις και όμως οι αγορές «να κλαίνε», επειδή το χρήμα από τα ελικόπτερα, θα σταματήσει να πέφτει…

Σήμερα επίσης αναμένεται να δούμε και στοιχεία για το επίπεδο των αμοιβών στην αμερικανική αγορά εργασίας. Η εκτίμηση είναι ότι οι αμοιβές αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Ιούνιο και συνολικά 3,7% σε δωδεκάμηνη βάση. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αν οι προβλέψεις τους επαληθευτούν «η απασχόληση θα παραμείνει περίπου 7 εκ. θέσεις κάτω από τα επίπεδα προ της πανδημίας», πράγμα βεβαίως όχι ακριβές, αλλά οπωσδήποτε επαρκές για να γνωρίζουν όλοι ότι το ελικόπτερο δεν πρόκειται να φύγει σύντομα και οι αγορές έχουν περιθώρια να συνεχίσουν να σκαρφαλώνουν σε τείχη αβεβαιότητας…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here